Tag "Ерусалим"

Врати се на почетна
Вера Проповеди

Влегување Господово во Ерусалим – Цветници

Литургија за славното влегување во Ерусалим, Литургијата за Цветници, нè враќа во Ерусалим пред речиси

Вера Сведоштва

Свети апостол Јаков Помладиот

Секогаш кога и да славиме празник на било кој апостол, нѐ обзема желба да сознаеме што е можно повеќе за неговиот живот. Но, оваа желба на овој свет може само

духовнитекстови Размислување Свет

Влегување на Исус во Ерусалим – Цветници

Осана! Во времето на Исусовото доаѓа во Ерусалим целиот народ го чекал Месијата – политички ослободител,

духовнитекстови Размислување

Преображение Господово

И додека Исус се молеше, „лицето му светна како сонце“ (Мт 17,2) а „ и лицето Негово светна како сонце, а алиштата Му станаа бели како светлина“. Неговата облека стана

духовнитекстови Размислување

Вознесение Христово

Откако Христос го исполни своето послание, сето она што беше потребно за спасение на човечкиот род и дојде времето да Се врати кај Отецот: на земјата ја покажа љубовта Божја