Tag "вештачка интелигенција"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Мултирелигиски собир во Хирошима на поттик на Ватикан за вештачката интелигенција и етиката

Претставници на верските заедници, научници и бизнисмени ќе се соберат на 9 и 10 јули на поттик на Ватикан во Хирошима за да разговараат на тема „Вештачка интелигенција и мир“.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Вештачката интелигенција не смее да спроведува „култура на отфрлање“

Папата Фрањо повтори дека вештачката интелигенција треба да се користи само за доброто на човештвото во своето обраќање. Ова го истакна Папата во сабота 22 јнуи 2024 година пред учесниците

Ватикан Вести

Папата Фрањо на Г7 состанокот: Вештачката интелигенција не е ниту објективна ниту неутрална

Папата Фрањо се обрати на Г7 состанок во Борго Егнација, во Апулија, Италија. По четири билатерални разговори, тој одржа говор на заедничката сесија со светските лидери во која предупреди за

Ватикан Вести

Папата: Луѓето пронаоѓаат смисла во односите, а не во технологијата

Примајќи ги во аудиенција членовите на Папската академија за живот папата Фрањо размислуваше за човечката потрага по смисла и рече дека односите со другите луѓе се во центарот на човековото

Ватикан Вести

Во пораката за Светскиот ден на мирот Папата предупредува на ризиците од вештачката интелигенција за мирот

Во својата порака за 57. Светски ден на мирот, папата Фрањо размислува за влијанието на вештачката интелигенција врз светскиот мир и ја повикува меѓународната заедница да усвои обврзувачки меѓународен договор

Ватикан Вести

Папата: Вештачката интелигенција нека биде пат до мирот

Пораката за Светскиот ден на мирот 2024 година, кој ќе се слави на 1 јануари, папата Фрањо ја посвети на новите технологии: „Ако ја зголемуваат нееднаквоста и конфликтите, не може

Ватикан Вести

Вештачка интелигенција, тема за Денот на социјалните комуникации

Папата Фрањо ја избра темата за 58. Светски ден на комуникации, кој ќе се слави следната година. „Важно е да се насаочуваат алгоритмите за да се има одговорна свест во

Ватикан Вести

Вештачката интелигенција во пораката на Папата за следниот Светски ден на мирот

Темата која папата Фрањо ја одбра за Светскиот ден на мирот, 1 јануари 2024 година, е објавена на 8 август 2023 година од Дикастеријата за промовирање на интегрален човеков развој:

Вести Свет

Католичките универзитети се залагаат за етичко прифаќање на вештачката интелигенција

Осум католички универзитети од целиот свет ја завршија дводневната конференција во Милано и развија петгодишна стратегија за едукација на младите за истражување за општественото влијание на вештачката интелигенција.

Ватикан Вести

Кардинал Де Мендонса: Католичките универзитети треба креативно да ја прифатат вештачката интелигенција

Префектот на Дикастеријата за култура и образование на Ватикан, кардинал Хозе Толентино де Мендонса, на научниот собир одржан на Католичкиот универзитет „Пресветото Срце Исусово“ во Милано, говореше за иднината на