Tag "братство"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Потребни ни се доследни верници ангажирани во градењето на мирот

Пред Генералната аудиенција Папата ја поздрави делегацијата од џамијата од Болоња и им врачи писмен говор во кој ги охрабрува христијаните, Евреите и муслиманите да му дадат на современиот свет

Ватикан Вести

Папата: За да се излечи светот од насилство, потребни ни се способни лидери вдахновени со братска љубов

Папата Фрањо ги охрабри учесниците на средбата на Меѓународната мрежа на католички законодавци да работат за поправеден, побратски и мирен свет преку законодавни процеси кои ја промовираат благосостојбата на сите

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Соборот, светлина за да се донесе братството на светот

Папата Фрањо е автор на предговорот на книгата „Братство, знак на времето. Социјалното учење на папата Фрањо“ од кардинал Мајкл Черни и отец Кристијан Бароне, која ќе биде објавено во

Колумни

Атентат врз папата Иван Павле II: Сеќавање на тој кобен 13 мај 1981 година

Пред 40 години се случи шокантниот обид за атентат врз животот на Иван Павле II на плоштадот Свети Петар. Тоа е ден кој влезе во нашeто колективно сеќавање кога љубовта

Ватикан Вести

Порака на Папа за Меѓународниот ден на човечкото братство: Сите имаме ист Отец

По повод Меѓународниот ден на човечкото братство, кој за прв пат се слави годинава, во четврток, 4 февруари 2021 година, папата Фрањо во видео порака ги повика сите луѓе во

Ватикан Вести

(ВИДЕО) Молитвена накана на папата Фрањо за јануари 2021: Во служба на човековото братство

Во првата видео снимка на папата Фрањо во 2021 година, е молитвената накана посветена на братството кое нè поттикнува да ги познаваме и да ги сакаме другите, браќа и сестри

Ватикан Вести

Папата: Нека братството стане христијански начин на живот

Нека братството кое е дарот од Велигден стане христијански начин на живот – пoвика папата Фрањо во пладневниот наговор на плоштадот Свети Петар, на 2 април 2018 година.

Ватикан

Папата се сретна со претставниците на граѓанското општество од Еквадор

„Секогаш да се промовира вклучувањето, за да се надминат себичноста и културата на исклучувањето“.