Tag "апа Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата за војната во Светата Земја: Без две држави, вистинскиот мир е далеку

Интервјуто на папата Фрањо за италијанскиот весник „Ла Стампа“ е објавено на 29 јануари 2024 година, во кое Римскиот бискуп повикува на глобален прекин на огнот, предупредувајќи дека светот е

Ватикан Вести

Папата до Мисионерите на Пресветото Срце: Вашето патување е патување на верата

Папата Фрањо во понеделник 2 октомври 2023 година во аудиенција ги прими мисионерите на Пресветото Срце, учесници на 26-то генерално собрание и ја истакна важноста за запознавање на Христос преку

Ватикан Вести

60 години од енцикликата „Pacem in Terris“: Поседувањето нуклеарно оружје е неморално

Свет без нуклеарно оружје е можен и неопходен, истакна повторно папата Фрањо во пораката до кардиналот Петер Турксон, канцелар на Папската академија за општествени науки и учесниците на меѓународната конференција

Ватикан Вести

Папата апелираше за договор за житото: „Плачот на гладните се воздигнува до небо“

Папата Фрањо повика на молитви за обновување на дистрибуцијата на жито преку Црноморската иницијатива, апелирајќи до властите на Руската Федерација, со цел да се спасат милиони гладни луѓе

Ватикан Вести

Папата: Јубилејната 2025 година е повод за општествена преродба

Папата Фрањо упати честитка до италијанскиот дневен весник „Il Messaggero“ по повод 145 години од основањето. Во јубилејот 2025 година Папата гледа момент за повторно разгорување на надежта за побратски

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Христијанинот е понизен апостол

На Генералната аудиенција, папата Фрањо ја продолжи својата катехеза за големата љубов кон евангелизацијата и објасни што значи да се биде ученик денес: свештениците, осветените лица и мирјаните имаат различни

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Надежта и мирот нека пребиваат во Јужен Судан

Папата на крајот од неделната света Литургија ја молеше молитвата Ангел Господов и ги упати своите последни зборови во Јужен Судан, изразувајќи благодарност за топлото добредојде што го доби, упатувајќи

Ватикан Вести

Папата до Меѓународната теолошка комисија: Традицијата не е „заостанатост“

Примајќи ги во аудиенција членовите на Меѓународната теолошка комисија, која Павле VI. ја воспостави во 1969 година, папата Фрањо зборуваше за креативната верност на традицијата и ги охрабри присутните да

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Зошто во молитва да не го прашаме Господ – „Како си?“

На катехезата за време на Генералната аудиенција во среда 16 ноември 2022 година, папата Фрањо продолжи со серијата катехези за расувањето при што праша: Зошто во молитва да не го

Ватикан Вести

Пакт на младите: Треба да се вратиме на економијата на Евангелието

Во Асизи, папата Фрањо потпиша Пакт со младите во кој тие се обврзуваат да го поминат својот живот, така што денешната и идната економија ќе стане економија обновена со Божјото