Archive

Врати се на почетна
духовнитекстови

Во Новата Година да се надомести изгубеното време

Денес е вистински ден да се согледа годината која е зад нас и да се подразмисли за одлуките за следната година…

Ватикан

Во Мадрид свечено прославен празникот на Светото Семејство

На празникот Свeто Семејство, 29 декември на плоштадот Колон во Мадрид, на Евхаристиското славење прослава беа собрани семејства од многу европски земји. Веќе седма година, бројни семејства од шпанските бискупии,

Uncategorized

Деветница во Нова Маала

Во недела на 29.12.2013 година во еноријата Успение на Пресвета Богородица започна деветница.  Се наоѓаме во време на исчекување на раѓањето Христово и на таков начин се подготвуваме сите за

духовнитекстови

Прочитај пред да се склопат стрелките на часовникот….

Последните денови од граѓанската година носат некоја посебна таинственост…. Ние тоа го викаме Стара година, а всушност е последниот ден од годината која е зад нас. Старата година е како

Македонија

Духовна обнова за свештениците од Апостолскиот егзархат во Македонија

На 30 декември во просториите на Катедралната црква „Успение на Пресвета Богородица“ – Струмица се одржа духовна обнова за свештениците од Апостолскиот егзархат во Македонија.

Сведоштва

Семејство Франушиќ: Многу потешко на крај излегуваат луѓе со едно или две деца отколку ние со десет

Семејството Франушиќ од Дубровник привлече внимание на многумина минатата недела на сцената на Светото Семејство пред црквата „свети Влах“. Со своите девет деца и во очекување на десетото, тие оваа

Колумни

Eгозорцист

Минатата недела нѐ посети отец Габриеле, италијански свештеник кој е егозорцист. Сите ние кои поминавме неколку дена со него бевме зацврстени во верата и охрабрени со неговата радост и надеж.

Колумни

Правењето Витлеемски пештери длабоко е втемелено во традицијата на Црквата

Во пресрет на празникот Рождество Христово во црквите и домовите на христијанските семејства во божиќното време се прават Витлеемски пештери, визуелна претстава за големиот настан во човечката историја,

Ватикан

Папата ги покани Римските парохии на света Литургија со него

Од јануари ќе можат да се пријавуваат групи од околу 25 лица од парохиските заедници од Римската епархија, кои ќе сакаат да учествуваат на света Литургија со Папата, објавено е

Македонија

Предадена донацијата од Божиќниот базар

По завршувањето на светата Литургија во недела 29 декември во парохиската црква Свети Иван Крстител – Струмица претставничката на Молитвено- каритативната група на жени од парохијата, Милица Николова