Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Папата Фрањо го прими на аудиенција израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху

Во понеделник 2 декември во Апостолската палата папата Фрањо го прими на аудиенција израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху. Средбата беше од приватен карактер и траеше 25 минути. За време на срдечниот

Ватикан

Папата Фрањо: Рождество Христово не е само празник кој се повторува или пак убав спомен

Рождество Христово е нешто многу повеќе од само празник кој се повторува или пак убав спомен”, туку„пат по кој се сретнува Господ”.  Да дозволиме „Бог да нѐ сретне”, бидејќи Тој „прави

Свет

Хрватска уставно го дефинира бракот како заедница меѓу жена и маж

На референдумот на 1 декември 2/3 од гласачите изгласаа во Уставот на Република Хрватска да се впише одредбата дека бракот е заедница помеѓу маж и жена. Со тоа бракот станува

Ватикан

Папата на Ангел Господов: Во Исус Христос Објавата го најде своето исполнување

Папата Фрањо во недела 1 декември пред верниците собрани на плоштадот Свети Петар, кои и денес покрај ладното и ветровито време дојдоа во голем број, ја објасни смислата на времето

Ватикан

Папата во посета на Римската парохија Свети Кирил Александриски

Посебна прва недела од Божиќниот пост – Исчекувае (Адвент) за парохија од римската периферија. Папата Фрањо посети втора парохија од својата епархија, а тоа оваа недела беше парохијата Свети Кирил

Ватикан

Папата до студентите: Не бидете посматрачи, туку одговорете на предизивците на современието

„Не гледајте на животот од балкон”, туку „одите таму каде што се предизвиците на современиот свет: животот, развојот, борбата за човечко достоинство, против сиромаштијата и во заштита на христијанските вредности”.

духовнитекстови Сведоштва

Слово на животот, декември 2013

“ Вам, пак, Господ да ви даде да растете и да изобилувате во љубов еден кон друг и кон сите, каква што и ние имаме кон вас.” ( 1Сол 3,