Tag "Свети Димитриј"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети великомаченик Димитриј

Се наоѓаме на тло кое во најраните христијански времиња било расадник на христијанството и ширење на Христовото евангелие во околните краишта.

Вести Македонија

Најава: Свечена света Литургија во Сарај по повод патрониот празник на црквата

По повод патрониот празник на парохијата „Свети великомаченик Димитриј“ – Сарај, на 08 ноември 2018 година со почеток во 10.30 часот

Вести Македонија

Прославен патрониот празник во Сарај

На 8 ноември 2017 година, со света Литургија која ја предовдеше о. Ѓорги Појразов

Вера Сведоштва

Свети великомаченик Димитриј Солунски

Денешниот великомаченик Димитриј Солунски, не плашејќи се од прогонувачите, со својата маченичка смрт

Вести Македонија

Владиката Стојанов служеше света Литургија во Сарај

На 8 ноември 2016 година, со света архиерејска Литургија која ја предовдеше Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Апостолски егзархат во Македонија, во сослужение на повеќе свештеници, беше

Вера Сведоштва

Писмо на Атанасиј Библиотекарот до Карло Велики за Свети Димитриј

Анастасиј Библиотекарот, голем изучувач на грчкиот јазик во христијанскиот Запад кој во периодот од 9. век им служеше на папата Адријан II

Македонија

По повод патрониот празник владиката Стојанов служеше Литургија во Сарај

 По повод патрониот празник на филијалната црква „Свети Димитриј“ во Сарај, 8 декември 2015 година, Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов, Скопски Бискуп и Апостолски Егзарх во Македонија