Tag "Пресвета Богородица"

Врати се на почетна
Вера Семејство

Што е навистина важно во животот?

(…) Што е најважно во мојот живот? Загледана во секојдневието, мноштвото работи, грижата и оние мали и големи цели кои си ги поставувам

Вера Сведоштва

Воведение на Пресвета Богородица во храмот

Празникот „Воведение на Пресвета Богородица во храмот“ потекнува од византиската култура

Ватикан Вести

Папата: Молете Бројаница како што побара Пресвета Богородица

На 14 октомври, папата Фрањо упати видео-порака до поклониците кои пристигнаа во Фатима по повод 100. годишнината од последната објава на Пресвета Богородица Фатимска.

Сведоштва

Покров на Пресвета Богородица

На овој ден во 911 година, за време на царот Лав Мудриот (или Филозоф), имало сеноќно бдеење во црквата

Вера Духовност

Пресвета Богородица од Бројаницата

Денешниот празник нѐ потсетува на денот во кој Христијаните ја однесоа победата против Турците

Вера Духовност

Рождество на Пресвета Богородица

Кога се прославува некој роденден, без разлика дали сме свесни или не, се прославува животот

Вера Духовност

Нека Богородичното ДА стане и наше ДА!

Читајќи ја Библијата се среќаваме со многу ликови, но ниту еден од нив не воодушевува со толку

Ватикан Вести

Во Марија гледаме дека понизноста е крепост на силните

Пораката која што на објави на својот профил на Твитер, на 13 август 2017 година, папата Фрањо

Вера Духовност

Да ја наследуваме Богородица во секојдневниот живот

Да се чествува и наследува Марија можеме и во обичните моменти од нашето секојдневие.

Вера Духовност

Пресвета Богородица од гората Кармил

Денес според грегоријанскиот календар свечено се празнува еден од најубавите празници на Пресвета Марија под називот “Пресвета Богородица од гората Кармил.