Tag "млади"

Врати се на почетна
Вести Свет

Црквата во Пакистан ја прогласи 2020 година за „Година на младите“

Црквата во Пакистан верува дека младите се одговорни за промените во општеството и дека можат да имаат одлучувачка улога во нацијата

Ватикан Вести

Во Светата куќа во Лорето Светиот Отец потпиша Апостолски поттик за младите

Светата Миса во Светата назаретска куќа во Лорето и потпишувањето на Апостолскиот поттик „Christus vivit“ кој се однесува на Бискупската синода посветена на младите, одржана во октомври минатата година, се првите настани од посетата на папата Фрањо во Лорето на 25 март 2019 година, каде радосно го пречекаа повеќе од 10.000 верници.

Ватикан Вести

Молитвената накана за јануари посветена на младите

„Младите по примерот на Марија“ е тема на молитвената накана на папата Фрањо за месец јануари 2019, со поглед свртен кон претстојниот Светски ден на млади кој ќе се одржи во Панама. Во видео пораката папата Фрањо повикува на молитва за младите да одговорат на Господовиот повик.

Ватикан Вести

Папата до младите: Бидете блиски до ова рането човештво

Бидете блиски до ова рането човештво и до оние кои се отфрлени и исклучени, мали и сиромашни! – охрабрува папата Фрањо во пораката која ја потпиша државниот секретар кардиналот Пиетро Паролин, упатена до младите собрани во Мадрид на 41. Европска средба на екуменската заедница од Тезе.

Вести Свет

Кардинал Тагле им се извинува на младите за светот кој возрасните им го оставаат во наследство

Надбискупот на Манила кардиналот Луис Антонио Тагле, претседател на Меѓународниот Каритас во божиќната порака им посака на сите Филипинци и на целото човештво, „а посебно на нашите сакани млади, да ја живеат и прифатат радоста и мирот на Детето Исус, Кој е чиста Божја љубов, нежност и љубезност.“

Вести Македонија

Во Струмица се одржа средба за млади од епархијата

Во сабота на 24 ноември 2018 година во салата Света Мајка Тереза при парохијата „Раѓање на Свети Иван Крстител“ – Струмица се одржа средба на млади од струмичко-скопската епархија.

Ватикан Вести

Папата: Да ја живееме радоста Господова

Простете ни ако често не сме ве слушале; ако наместо да ви го отвориме срцето, сме ви ги наполниле ушите.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Првиот плод од Синодата е „синодалниот стил“

Поважно од документите е да се шири заедничката работа помеѓу младите и старите, во слушањето и одлучувањето

Ватикан Вести

Младите до Папата: Со тебе сме и со сите епископи на нашата Црква

На претпоследниот ден од работните сесии на синодата, младите учесници за Папата организираа славење. Освен тоа, се избрани членовите за XV редовен совет кој ќе ја подготвува следната синода.

Ватикан Вести

На младите слушатели на синодата Папата им подари „Докат“

Папата на претставниците на младите на синодата им предаде прирачник за социјалната наука на Црквата вдахновен од најважните папски документи. На 25 октомври синодските оци заедно со младите беа на ходочасти по Via Francigena до гробот на свети Петар.