Tag "Марија"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Мајска побожност

Мајската побожност, односно чествувањето на Пресвета Богородица во текот на месец мај е стара традиција на Црквата, која потекнува од средниот век.

Вера Духовни Мудрости

Месец мај – Марија Царица на мајчинството

Месец мај постојано нѐ предупредува на новиот живот. Пролет е.

Вера Духовност

Дали сум Марија или Ева?

Марија во мене победува во тој момент кога свесно се одлучувам за понизност. Кога прифаќам и се држам до мајчинството и дарот на животот, кога не се плашам од животот.

Свет

Божиќ – Бог Кој лута сè додека нè не пронајде

Пророкот Исаија најавил: „Народот кој во одеше темнина, виде голема светлина “ Тоа пророштво се исполнува на најубав начин. Бог – Светлината се раѓа пред нашите очи.

Размислување Свет

Најдоброто магаре на сите времиња

Па, беше еднаш едно магаре, најдобото магаре на сите времиња. Знаеме дека својот долг век го поминал главно во галилејското место по име Назарет.

Ватикан

Верата отвора секогаш нови патишта за разумот и мирот

„Силата на верата е носечка благодат на Христовото Евангелие, секогаш може да отвори нови патишта за разумот и политичките преговори”.

Македонија

Најава: Марија од Назарет во Радово

Тродневницата во чест на Марија од Назарет е во прв ред лична молитва за сопствените потреби и лични прозби до Бога преку Марија. Особената накана оваа година на заедничкото молење

Ватикан

Црквата го покажува своето мајчинство во понизноста

Мајка Марија и мајката Црква знаат нежно да ги прегрнат своите деца. Да размислуваш за Црквата без мајчинството значи да размилуваш за круто здружение, здружение без човечка топлина – за

Македонија

Верници од Скопската парохија примија Каремелитански скапулар

Во катедралата Пресвето Срце Исусово во Скопје на 14 август 2015 година на Мисата пред празникот Голема Богородица, која ја предводеше скопскиот парох дон Давор Топиќ