Tag "лаици"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Молиме за посланието на лаиците (Видео)

Молитвената накана на папата Фрањо за месец мај 2018 година гласи: Верниците лаици да можат своето специфично послание да го исполнат креативно, кое одговара на прездизвиците со кои се сретнуваат

Ватикан

Основан нов дикастериј за лаици, семејство и живот

Папата Фрањо на 17 август 2016 година објави Моту проприо Sedula Mater, Грижлива мајка, со кој официјално го основа новиот Дикастериј за лаици, семејство и живот.

Ватикан

Папата: Ни требаат лаици во излегување

Треба да се поттикнуваат лаиците сѐ повеќе да се вклучуваат во навестувањето на Евангелието во знакот на Вториот ватикански собор – истакна Светиот Отец

Ватикан

Папата го одобри статутот на новата Конгрегација за лаици, семејство и живот

Папата Фрањо, по предлог на Советот на кардиналите, го одобри (до усвојувањето на соодветниот закон) статутот на новата Конгрегација за лаици, семејство и живот. Таа од први септември 2016 година

Ватикан

Папата Фрањо се сретна со германските епископи

Папата Фрањо на средбата со германските епископи, изјави дека претстојниот Јубилеј на милосрдието е можност да „се откријат тајните на Исповедта и Евхаристијата.“

Ватикан

Папата Фрањо: Лаиците не се членови од втор ред во Црквата

Верниците лаици не се членови од втор ред во Црквата, во служба на хиерархијата и обични извршители на наредбите кои доаѓаат од горе. Тие, како Христови ученици,

Ватикан

Папата најави формирање на нова дикастерија

Папата Фрањо во четврток 22 октомври 2015 година  најави формирање на дикастерија за лаици, семејство и живот. Според изјавата од Канцеларијата за печат при Светиот Престол

Ватикан

Папата ја предводеше Вечерната во катедралата во Асунсион

„Никој не може да Го имитира Исус Христос во целост, сите имаме свои ограничувања“: ова го истакна папата Фрањо пред илјадници членови на Парагвајскиот клер – свештеници, монахињи, богопосветени лица,