Tag "епископска синода"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Следната Епископска синода ќе се одржи во 2020 година

Есента 2020 година ќе се одржи XVI. редовна Епископска синода. Папата тоа го одлучи на состанокот со Генералниот секретаријат на Епископската синода, при што му се презентирани три можни теми.

Ватикан Вести

Папата ја отвори Синодата за Амазонија: Бидете верни на новостите на Светиот Дух со бестрашна мудрост

Многумина во Амазонија носат тешки крстови и очекуваат нежна љубов на Црквата – рече папата Фрањо на светата Литургијат за време на отворањето на Епископската синода за Амазонија и ги

Ватикан Вести

Објавен списокот на учесници на Синодата за Амазонија

Посебно генерално собрание на Епископската Синода ќе се одржи во Ватикан од 6 до 27 октомври, посветено на тема ,,Нови патеки за Црквата и за  целосната екологија”

Ватикан Вести

Ватикан: Започна Епископската синода за млади

На 3 октомври 2018 година во Ватикан започна Епископската синода за млади на тема: „Млади, вера и расудување на звањата“.

Ватикан Вести

Објавен документ за работата на Епископската синода

Во Ватикан од 3 до 28 октомври 2018 година се одржува редовната Епископска синода на тема: Младите, верата и распознавањето на звањата“. Непосредно пред почетокот на Синодата на 1 октомври

Ватикан Вести

Папата: Епископската синода во служба на Божјиот народ

Две недели пред почетокот на Епископската синода посветена на младите е објавена Апостолската конституција на папата Фрањо „Episcopalis communion“, за структурата на тоа тело кое во 1965 година го основа

Ватикан Вести

Папата ги повика младите Корејци да бидат едно семејство

Сведочењето на Евангелието надеж за сопствениот живот.

Ватикан Вести

Папата одговараше на прашања на млади

Светиот Отец за време на предсилнодалната средба која се одржа на 19 март 2018 година одговори на пет прашања на младите.

Ватикан Вести

Папата до младите: Бидете подготвени да ризикувате

Осмелете се да одите по нови патишта, ризикувајте – им рече папата Фрањо на младите во својот говор

Ватикан Вести

Папата најави средба на млади како подготовка за синодата

На Генералната аудиенција во среда 4 октомври 2017 година папата Фрањо ја објави