Tag "духовен текст"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Која е вистинската цел и смисла на животот?

Животот ни пружи тешки ситуации и тогаш се прашуваме која е вистинската цел и смисла на животот. Дали е тоа богатсвото, славата, здравјето? Вистина е дека целта е постоењето…

Вера Духовност

Зошто мораме да се совладуваме?

Имаме повеќе причини отколку денови во годината кои нѐ поттикнуваат на совладување.

Вера Духовност

Пријател

Библијата вели: „Кој најде пријател, го пронашол богатството“. (…)

Вера Духовност

Не можеш да го слушнеш Бог кога само ти зборуваш

Важно е да го слушаме Бог. Тоа што Бог има да ми го каже на мене е неизмерно важно од било што јас имам да Му кажам. Му дозволувам ли

Вера Духовност

Да молиме како деца за да растеме во довербата

Како да растеме во целосна доверба во Бог, како да ја одржуваме и храниме?

Вера Проповеди

„Жеден сум“ (Ив 19, 28)

Евангелистот Иван кој самиот тоа го слушнал, го спомнува овој збор; бидејќи знаеше дека сѐ е свршено, си рекол дека се исполнило Писмото: Жеден сум. И ти си го потврдил

Вера Духовност

Боже Мој, Боже Мој, зошто Си Ме оставил? (Мт 27, 46)

Се ближи смртта. Не е тоа крај на телесниот живот, која што е избавување или смирување,

Вера Семејство

Десет причини зошто да пристапуваме на светата тајна Исповед

Многу католици па дури и тие кои редовно или повремено одат во црква, понекогаш покажуваат

Вера Духовност

Жено, ете ти син; ете ти Мајка! (Ив 19, 26)

Сега кога си изморен дојде часот кога повторно покрај тебе смее да биде твојата мајка. Сега кога не се бараат чудеса, туку е подобро да се мирува, смее да застане

Вера Проповеди

Исусовата мака – доволен пример и водич низ животот

Ако Бог некогаш дозволува да трпиме од болест, страдања и маки кои се многу тешки и сериозни