Tag "Велики Петок"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Велики Петок

Велики Петок е тежок ден, а исто така и ден на благодат. Тежок затоа што денес го гледаме Исус на крстот; на благодат затоа што денес го гледаме Исус на

Ватикан Вести

Размислувањата за Крстниот пат во Колосеумот посветени на жените сведени на ропство

На 17 април 2019 година во Канцеларијата за печат на Светиот Престол сестра Евгенија Бонети која ги подготви размислувањата за Крстниот пат кој ќе се одржи во римскиот Колосеум на

Вера Духовност

Велики Петок: Писмо од Исус до тебе

За тебе кој не веруваш секогаш дека Јас сум покрај тебе, кој ме гледаш, а не можеш да ме видиш и понекогаш губиш надеж да ме сретнеш.

Ватикан Вести

Папата: Господи дади ни срам, каење и надеж

Господи Исусе Ти се обраќаме исполнети со срам, каење и надеж. Со тие зборови папата Фрањо ја започна завршната молитва на Крстниот пат кој се одржа во римскиот Колосеум, на

Вера Духовност

Велики Петок: Размислување за смртта Христова

Велики Петок е ден кога христијаните се сеќаваат на Исусовата мака и смрт. На денешниот ден нема евхаристиско славење. Не бијат камбаните, олтарот е без крст

Вера Духовност

Велики Петок

Цркваа денес ја слави Страста Господова во сигурност дека Христовиот крст не е победа на темнината, туку смрт на смртта. Оваа визија на верата е силно нагласена во Ивановото евангелие,

Ватикан

Папата Фрањо ја предводеше Литургијата на Велики Петок

Папата Фрањо ја предводеше Литургијата на Велики Петок во базиликата Свети Петар. Проповедникот о. Раниеро Канталамеса зборуваше за Божјото милосрдие како одговор на човечките гревови и единствена работа која може

духовнитекстови Размислување Свет

Велики Петок: За таинството на маката Исусова

Во таинството на Велики Петок нè воведува апостол Иван. Тој истакнува четири моменти за смислата на Велики Петок: натписот на крстот, исполнувањето на писмата, предавањето ученикот на Мајката и отвореното

Ватикан

Крстен пат во Колосеумот: Бог е милосрдие

На Велики Четврток Светиот Отец во прифатниот центар за баратели на азил во областа Кастелнуово ди Порто ќе служи света Литургија Вечера Господова