Tag "блаженства"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папа: Да се одбијат компромисите и да се оди по патот на Исус Христос

„Блажени се гонетите заради правда, бидејќи нивно е царството небесно! е последното блаженство на Исус за кој папата Фрањо размислуваше на Генералната аудиенција. Предупреди исто така дека и христијаните можат

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Да го ослободиме срцето од заблуди за да можеме да Го видиме Бог

Шестото блаженство „Блажени се чистите по срце, оти тие ќе Го видат Бога“ беше во центарот на катехезата на Генералната аудиенција заради пандемијата од коронавирусот одржана во библиотеката на Апостолската

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Со кроткоста го освојуваме срцето на братот

Со кроткоста го освојуваме срцето на братот – истакна папата Фрањо на Генералната аудиенција продолжувајќи со серијата катехези за блаженствата.

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Да дозволиме другите да ни го пробијат срцето

Папа Фрањо за време на Генералната аудиенција која се одржа на 12 февруари 2020 година поттикна да се измориме молејќи прошка од Господ за своите гревови и да се отвориме

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Слободен е оној кој има моќ на понизност, служење и братство

Во катехезата за време на Генералната аудиенција во среда 5 февруари 2020 година, која се одржа во салата Павле VI, папата Фрањо ја посвети на блаженствата и потсети дека бедните

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Блаженствата се порака за целото човештво

Започнувајќи ја новата низа на катехези за блаженствата, папа Фрањо на Генералната аудиенција објасни како Исус поучува за „новиот“ закон, закон на сиромаштво, благост и милосрдие. Папата ги поттикна верниците

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Своите добра поделете ги и не правете од нив идоли

Да се има вера, значи потполно да се надеваме на Господ, рушејќи ги световните идоли. Среќа е да се биде со Бог близу до сиромашните, не следејќи ги измамниците –

Ватикан Вести

Папата: Блаженствата се пример за вистински христијански живот

Можеме да веруваме дека сме добри католици, но не и да се однесуваме како добри христијани. Вистинскиот христијански стил на живот е оној кој упатува на Блаженствата. Тоа го рече

Ватикан Вести

Папата: Светост или ништо! Избере го патот на блаженствата!

Госпо бара сѐ, а она што го нуди е вистински живот.

Вера Духовност

Сите Светци

Светата Литургија на празникот на Сите Светци нé повикува да восклинеме „Да се веселиме сите во Господа“. Литургијата нé