Tag "абортус"

Врати се на почетна
Свет

Наместо „Planned Parenthood“обвинет новинарот кој ја откри нелегалната трговија

Дејвид Далејден, новинар кој е одговорен за видео-снимките со обидите на Планирано Росителство да продаде органи на абортираните деца, се соочува со 20 години

Сведоштва Свет

Забраната за абортус му го спасил животот на Роналдо

„Сакав да абортирам, но Бог сакаше друго. Беше непосакувано бебе, но ми даде многу среќа во животот“, вели неговата мајка  Долорес.

Свет

Италијанските епископи за Националниот ден на животот

„Италија продолжува да страда од проблемот на демографски пад, кој во најголем дел е предизвикан од недостатокот на вистински семејни политики“.

Свет

Индија: Очекувањата на Црквата од Епископската синода

Пасторалните предизвици наметнати од мешовитите бракови; пасторалната грижа за оние кои се оддалечиле од верскиот живот; негативното влијание на медиумите и новите информациски технологии во семејството;

Ватикан

Пократки судски процеси за прогласување невалидност на бракот

Со две писма во форма на Motu Proprio насловени Mitis Iudex Dominus Iesus и Mitis et Misericors Iesus, Папата Фрањо ја објави реформата на канонскиот процес

Ватикан

Папата Фрањо за опростувањето во Јубилејната година

Папата Фрањо испрати писмо до надбискупот Рино Физикела, претседател на Папскиот совет за поттикнување на новата евангелизација, за опростите во Светата година на милосрдието.

Свет

Срцето од абортирано дете чукаше, а мојата колешка рече: Добро ќе го искористиме овој фетус

Од САД пристигна уште едно застрашувачко сведоштво за работата на најголемата американска организација за репродуктивно здравје

Свет

Црквата во Виетнам во одбрана на животот

Поради сѐ поголемиот број абортуси во земјата, Католичката Црква во Виетнам поттикна бројни иницијативи за одбрана на животот. Во бискупијата Бак Нин на северот од државата Каритасорганизира курсеви

Свет

Кардинал О’Мали: Абортусот е директен напад на човекиот живот

Кардиналот Шон О’Мали архиепископ на Бостон, објави одговор на неодамнешните видео-снимки на кои лидерите на најголемата американска организација која извршува абортус,

Колумни Свет

Европа сака кратко, но мрачно задоволство

Статистиката од март ова година (2015) говори дека во САД на секоја 30-та секунда се врши по еден абортус. За еден час 120, за еден ден 2.899 и во годината