Uncategorized

Врати се на почетна
Uncategorized

Дојди на 5 минути со Господ

Петралинци, 31.5.2013 /к.мк/ – Во парохијата Свети Кирил и Методиј – Петралинци, во четврток 30 мај со почеток во 20.00 часот, започна молитвената акција насловена како „Дојди на 5 минути

Uncategorized

Октетот „Schola cantorum” пред скопската публика

Скопје, 20.04.2013 /к.мк/ – Словенскиот црковен октет „Schola cantorum” синоќа во скопската Катедрала Пресвето Срце Исусово ја збогати вечерната Света Миса со црковни напеви. По Светата Миса тие го одржаа

Uncategorized Македонија

КРСТНИОТ ПАТ НА НАШАТА ЦРКВА: Заклучок

4. Заклучок Катехизмот на Католичката црква тврди „Црквата ќе (…) биде довршена во небесната слава“, со Христовото славно враќање. А до тој ден „Црквата на своето ходочастие напредува меѓу прогонството

Uncategorized Македонија

КРСТНИОТ ПАТ НА НАШАТА ЦРКВА: Сеќавање кое обврзува

3. Сеќавање кое обврзува Веќе укажавме на крстниот пат на Црквата кој неопходно е и пат на мартириумот – прогонот оти Исусово е Словото: мене ме прогонуваа и вас ќе

Uncategorized Македонија

КРСТНИОТ ПАТ НА НАШАТА ЦРКВА: Црквата е ходочасничка

Со слегувањето на Светиот Дух започна евангелизацијата – навестувањето на Радосната вест на спасението. Првата заедница на верници Христос по Светиот Дух ја дарува со милосни дарови и го одредува

Uncategorized Свет

Почина патер Кушан

Во четврток 11 април 2013 година во резиденцијата на Дружбата Исусова до базиликата Срце Исусово во Загреб ненадејно во 69 година од животот почина патер Стјепан Кушан. Патер Стјепан Кушан

Uncategorized Македонија

Сто години од Егзодусот на Македонците Бежанци од Егејска Македонија 1913-2013

Послание на Неговото Високопреосвештенство д-р Киро Стојанов по повод 100 години од Егзодусот на Католиците од Егејскиот дел на Македонија (1913-2013)  Вовед; 1. Црквата е ходочасничка; 2. На патот на

Uncategorized Македонија

Крстниот пат на нашата Црква

Вовед Црквата е заедница на верници која ја основа Исус Христос. Вечниот Отец со слободна и тајна одлука на својата мудрост и добрина го создава сиот свет и одлучува луѓето

Uncategorized

Папата продолжува по патот на екуменизмот

Ватикан, 8.4.2013 /к.мк / – Ватиканскиот гласноговорник отец Федерико Ломбарди средбата на папата Фрањо со пасторот Николаус Шнајдер, претседател на Евангелската црква во Германија, која се одржа во понеделник, ја

Uncategorized

Диктатура на информирање

Деновиве погласни и побројни се нападите врз Папата за неговата наводна поврзаност со диктатурата во Аргентина, а кај нас за жал вестите се пласираат еднострано, без да се бара и