Tag "Чиста среда"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата на Чиста Среда: Пепелта не потсетува на вистината за нас самите

Папата Фрањо ја предводеше светата Литургија на Пепелница, во среда 22 февруари 2023 година во римската базилика Света Сабина.

Ватикан Вести

Молитвата, милосрдието и постот можат да ја променат историјата

Државниот секретар, кардинал Пиетро Паролин, ја предводеше светата Литургија на Велика среда во римската базилика Света Сабина. Првично требаше да ја служи папата Фрањо, но лекарите му препишаа мирување поради

Ватикан Вести

Папата на Чиста Среда: Постот не е збир на жртви и одрекувања, туку пат да се вратиме кај Бог

На светата Литургија – Пепелница во среда 17 февруари 2021 година во базиликата Свети Петар во Ватикан, папата Фрањо повика да чекориме со понизност и маленкост на патот што води

Ватикан Вести

Светиот Престол издаде регулативи за обредот пепелење за време на пандемијата

На 12 јануари 2021 година, Конгрегацијата за Свети Тајни и богослужби ги објави прописите за пепелење на Чиста Среда – Пепелница и која за време на пандемијата ќе биде „без

Ватикан Вести

Папата на Пепелница: Великиот пост е време на оздравување

На Пепелница во средата на 26 февруари во Рим во попладневните часови се одржа молитвено бдение кое го претдоводеше папата Фрањо.

Ватикан Вести

Папата: Великиот пост е време на милости кои го ослободуваат срцето од суета

„Надворешниот изглед, парите, кариерата или хобито како сирени ги маѓепсуваат и отстрануваат човечките срца од вистинскиот пат на нашиот живот, а тоа е Бог“- рече папата Фрањо во проповедта во

Вера Духовност

За симболиката и теолошкото значење на Пепелница

Обредот на пепелосување е посебен израз на христијанската вера и надеж

Ватикан Вести

Папата: Вратете се кај Бог, Господ ве чека

Недовербата, вкочанетоста и рамнодушноста, се демоните кои ја парализираат душата.