Tag "спасение"

Врати се на почетна
Колумни

Само здравје нека има!

Здравјето е важно, но тоа не е причина за спасение на верниците. Ова лудило од корона најдобро ни покажа дека човекот е подготвен да остави сè на патот само за

Вера Сведоштва

Воздвижение на чесниот и животворен Крст – Крстовден

Крстот, знак за најстрашната смртна казна, за христијанинот е дрво на животот,

Размислување Свет

Мала Богородица – Раѓањето на Пресвета Богородица

Литургијата нѐ повикува да го молиме Бога за да празникот на Раѓањето на Богородица нѐ направи да растеме во мирот. Всушност тоа е празник кој што треба да го зголеми

Ватикан

Папата: Да ја зграбиме Божјата понуда за спасение

Во пладневниот наговор Светиот Отец се осврна на евангелскиот дел во кој учениците го прашуваат Исуса малку ли се оние кои што се спасат.

Ватикан

Папата: Спасението доаѓа од Бога, а не од моќта и парите

Божјото спасение не доаѓа од моќта или парите, ниту од клерикални или политички сојузи, туку од малите и едноставните работи – рече Светиот Отец

Ватикан

Папата: Божјата љубов е бесплатна

Треба да се чуваме од закониците кои ги стеснуваат Божјите хоризонти и Неговата љубов ја прават мала – рече во проповедта папата Фрањо на светата Литургија на 15 октомври во

Ватикан

Папата: Да се прифати „Божјиот стил на спасение“

Милоста на Страстната седмица им помага на христијаните да го прифатат „Божјиот стил на спасение“ – кој знае да ни биде и непријатен – без мрморења и приговори – е