Tag "синодалност"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Синодата влегува во континентална фаза

Како што Синодaта за синодалноста влегува во нова фаза, Vatican News го нуди првото од серијата видеа за тоа како се подготвува континенталната фаза, по пристигнувањето на документи од бискупско

Вести Свет

Африканските бискупи за комуникацијата, синодалноста и Црквата во Африка

Конгресот на телата што ги обединува институциите и здруженијата на католичките комуникатори ги разгледа темите за синодалноста и комуникацијата како поттик за евангелизација и за ситуацијата на африканскиот континент.

Ватикан Вести

Свети Иринеј, духовен мост помеѓу Исток и Запад

Папата Фрањо ја прими заедничката католичко-православна работна група „Свети Иринеј“. „Со задоволство свети Иринеј ќе го прогласам наскоро за црковен учител со титула Doctor unitatis“, рече Папата.

Ватикан Вести

Натали Бекварт потсекретар на Епископската синода: Синодата и очекувањата на жените

Синодата се трансформира. Во нејзиниот тек се воведени промени. Од сега според зборовите на кардинал Марија Греч главен секретар на Епископската синода, ќе може да се слушне гласот на сите.

Ватикан Вести

Со света Литургија на 10 октомври, Папата официјално ќе ја отвори Синодата

Во недела, 10 октомври, со свечена Литургија во базиликата Свети Петар, папата Фрањо официјално во Ватикан ќе ја отвори Синодата за синодалност. На евхаристиската служба ќе и претходи в сабота,

Ватикан Вести

Синодата во фокусот на онлајн состанокот на папата Фрањо и Кардиналскиот совет

Синодата на епископите беше темата на онлајн состанокот на Кардиналскиот совет и папата Фрањо кој се одржа во вторникот на 21 септември во попладневните часови, соопшти Канцеларијата за печат на

Ватикан Вести

Ватикан објави подготвителни документи за Синодaта за синодалност

„Целата Црква е повикана да се справи со тежината на културата проткаена со клерикализам што ја наследи од својата историја и со оние форми на владеење во кои се појавија

Ватикан Вести

Светиот Престол ги повикува посветените лица за учество во синодата

Во писмото до сите манастири во светот објавено на 28 август генералниот секретар на Епископската синода кардиналот Марио Греч го истакна важен прилогот кој за размислувањето за синодалноста би можеле

Ватикан Вести

Кардинал Балдисери: Папата сака динамична Црква која оди заедно

Мислам дека Папата има намера да се врати на замислата на првиот момент, на онаа динамична Црква, жива Црква која оди заедно, рече генералниот секретар на Бискупската синода кардинал Балдисери,

Ватикан Вести

Нов документ за синодалноста на Меѓународната теолошка комисија

Документот е плод на тригодишна работа на Комисијата, а по одобрувањето од Светиот Отец документот е објавен на 3 мај 2018 година