Tag "Свети Димитриј"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети великомаченик Димитриј

Свети Димитриј е роден во македонскиот град Солун, каде што неговиот татко бил началник и потаен христијанин. Неговите побожни родители, го воспитувале својот син во верата Христова, а кога умреле,

Вести Македонија

Најава: Свечена Архиерејска Литургија во Сарај по повод патрониот празник Свети великомаченик Димитриј

По повод патрониот празник на парохијата „Свети великомаченик Димитриј“ – Сарај, во среда на 8 ноември 2023 година со почеток во 10 часот во парохиската црква ќе се служи свечена

Вести Македонија

Најава: Архиерејска Литургија во Сарај за патрониот празник Свети Димитриј

По повод патрониот празник на парохијата „Свети великомаченик Димитриј“ – Сарај, во вторник на 8 ноември 2022 година со почеток во 10.30 часот во парохиската црква ќе се служи свечена

Вести Македонија

Во Сарај прославен патрониот празник на парохиската Црква

Во понеделник, 8 ноември 2021 година во парохиската црква посветена на Светиот великомаченик Димитриј во Сарај Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Струмичко-скопски епарх служеше Света архиерејска Литургија

Вести Македонија

Најава: Свечена архиерејска Литургија во Сарај по повод патрониот празник Свети великомаченик Димитриј

По повод патрониот празник на парохијата „Свети великомаченик Димитриј“ – Сарај, во понеделник на 08 ноември 2021 година со почеток во 10.30 часот во парохиската црква ќе се служи свечена

Вера Сведоштва

Свети великомаченик Димитриј

Се наоѓаме на тло кое во најраните христијански времиња било расадник на христијанството и ширење на Христовото евангелие во околните краишта.

Вести Македонија

Најава: Свечена света Литургија во Сарај по повод патрониот празник на црквата

По повод патрониот празник на парохијата „Свети великомаченик Димитриј“ – Сарај, на 08 ноември 2018 година со почеток во 10.30 часот

Вести Македонија

Прославен патрониот празник во Сарај

На 8 ноември 2017 година, со света Литургија која ја предовдеше о. Ѓорги Појразов

Вера Сведоштва

Свети великомаченик Димитриј Солунски

Денешниот великомаченик Димитриј Солунски, не плашејќи се од прогонувачите, со својата маченичка смрт

Вести Македонија

Владиката Стојанов служеше света Литургија во Сарај

На 8 ноември 2016 година, со света архиерејска Литургија која ја предовдеше Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Апостолски егзархат во Македонија, во сослужение на повеќе свештеници, беше