Tag "прогонство"

Врати се на почетна
Вести Свет

Властите во Никарагва го забранија Крстниот пат и извидниците

Во екот на прогонствата од цивилните структури во Никарагва, тамошниот режим ги укина извидниците и забрани стотици процесии на Крстниот пат

Вера Сведоштва

Свети Атанасиј Велики

Денес Црквата го празнува свети Атанасиј Велики, еден од најголемите бранители на христијанската вера.

Вести Свет

Во Никарагва се ракоположени нови свештеници

Кардиналот Бренес ракоположи девет свештеници во Манагва, додека Високиот комесаријат за човекови права на Обединетите нации бара од Владата на Никарагва да го открие местото каде што е затворен бискупот

Вести Свет

Никарагва му го одзема државјанството на бискупот Баез и на уште еден свештеник

Владата на Никарагва им го одзеде никарагванското државјанство на 94 лица, вклучувајќи го и помошниот бискуп од Манагва и еден католички свештеник.

Ватикан Вести

Молитвената накана на Папата: Или сме браќа или сите губиме

Папата Фрањо одлучи првата молитвена накана во 2022 година да ја посвети на оние кои страдаат поради верска дискриминација и прогонство. Во видео пораката Светиот Отец потсетува дека верската слобода

Вести Свет

Во 2021 година се убиени 22 мисионер

Според податоците кои ги собра Агенцијата Фидес африканските земји за жал предничат во светот по бројот на убиените мисионери. После тој континент следат Америка, Азија и Европа. Од 2000 до

Вести Свет

Против христијаните во Европа во 2019 направени речиси 600 злосторства од омраза

Организацијата за безбедност и соработка на Европа во понеделникот на 16 ноември објави податоци за направени злосторства од омраза кон христијаните во Европа во текот на 2019 година, објави Catholic

Вести Свет

Монахињи истерани од манастирот во Кина

Осум католички монахињи биле принудени да го напуштат својот манастир во провинцијата Шанкси на северот на Кина заради повторено вознемирување и заплашување од државните власти. Монахињите биле под постојан надзор

Вести Свет

Индија: Зголемено насилство врз христијаните

Во Индија, против христијаните, речиси по еден случај насилство дневно.

Вести Свет

Во 2018 се убиени повеќе од 3000 христијани

И оваа година голем број христијани се убиени заради верата.