Tag "помирување"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Црквата е повикана да биде дом на помирување

Вториот ден од Апостолското патување на папата Фрањо заврши со средба со парохијаните на „индиjанската“ парохија во Едмонтон, каде ги сподели своите размислувања за тоа што значи зборот „помирување“.

Ватикан Вести

Папата го повика колумбиското општество кон вистина и помирување

На Големата молитвена средба за национално помирување во Виљависенсио, во присуство

Ватикан

Папата: Исповедниците нека бидат татковци, а не мачители

Да го прифатиме повикот за да се помириме со Бог за да станеме нови созданија и да можеме да зрачиме со Неговото милосрдие меѓу браќата, меѓу народот – поттикна папата

Ватикан

Папа Фрањо: Време е за помирување на различностите

Католиците и лутераните треба да молат за опростување поради скандалот со раздорот, додека одат заедно на патот за служење на сиромашните и оние во потреба

Ватикан

Папата до лутераните: Треба да одиме заедно

„Секогаш има време за помирување на разликите во Господа, Бог дошол кај нас да служи, а не да му биде служено“. Со овие зборови заврши посетата на папата Фрањо

Свет

Отворање на Светите врати во Банги

Папата е загрижен поради немирите во главниот град на Централноафриканската Република, а намерата да ги отвори светите врати на катедралата во Банги поттикнаа голема радост и надеж

Ватикан

Папата: Полските и германските епископи пример за помирување

„Да го следиме примерот на помирување, од пред 50 години на полските и германските епископи”. Ова стои во писмото на папата Фрањо, потпишано од кардинал Пиетро Паролин,

Свет

Повеќе од 350 свештеници учествуваа во масовното исповедување во трговски центар

И свештениците и верниците се воодушевени со оваа акција која поттикнува мир во земја во која до пред неколку години избувна граѓанска војна меѓу владата и герилските групи.

Ватикан

Папата Фрањо: Нашата револуција е нежноста и радоста

 „Повикани сме да излеземе од нашиот дом. Генерација по генерација, ден по ден, сме повикани да ја обновиме нашата вера. Повикани сме да ја живееме револуцијата на нежноста“.