Tag "маченик"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Отсекување на главата на свети Иван Крстител

Црквата денес го празнува свети Иван Крстител, Господовиот Претеча,

Вера Сведоштва

Свети Максимилијан Колбе, маченик во Аушвиц

Полјакот Максимилијан Колбе, влегол во фрањевската монашка заедница извршувајќи

Вера Сведоштва

Свети Пантелејмон – маченик и лекар

Свети Пантелејмон (+ 305 година), според житието бил христијанин, личен лекар на Царот Галериј,

Вера Сведоштва

Свети великомаченик Димитриј

Се наоѓаме на тло кое во најраните христијански времиња било расадник на христијанството и ширење на Христовото евангелие во околните краишта.

Ватикан Вести

Пред две години е убиен отец Жак Хамел

Убиен додека служеше света Литургија. Неговиот пример е како оној на бројните маченици христијани во светот.

Вера Сведоштва

Свети великомаченик Димитриј Солунски

Денешниот великомаченик Димитриј Солунски, не плашејќи се од прогонувачите, со својата маченичка смрт

Вера Сведоштва

Свети Дионисиј Аеропагит

Според традицијата, бил првиот владика на Париз, испратен во Галија од папата Фабијан во 250 година

Вера Сведоштва

Свети Георги

Свети Георги е еден од најпознатите христијански маченици на Источната и Западната Црква

Вера Сведоштва

Свети Валентин

Римската мартирологија го спомнува свeети Валентин, земајќи информации од свети Беда Преподобен од

Вера Сведоштва

Свети Трифун

Свети Трифун е роден во 232 година, во Фригија, во градот Кампсада, град кој уште во 3. век покрај Рим