Tag "Каритас"

Врати се на почетна
Ватикан

Кардинал Тагле упати видеопорака до младите за СДМ

Потребно е силата, посветеноста и ентузијазмот на младите да се претвори во љубов која служи за преобразба на човештвото – истакна кардинал Луис Антонио Тагле,

Ватикан

Папата до Каритас: Бидете прегратка на Црквата

„Не уморувајте се да бидете милосрдната прегратка на Господ, преку раката на неговата Црква“. Тоа е повикот на папата Фрањо упатен до учесниците на состанокот на италијанските бискупски Каритас организации,одржан

Македонија

Скопје: Каритас и мигрантската криза

На 14 април 2016 година во Скопје, се одржа работна средба на претставници на Католичката хуманитарна организација – Каритас, чиј главен фокус беше мигрантската криза

Ватикан

Проповед на Папата: Понизноста е патот до спасението

Јубилејот на милосрдието е побогат со уште една врата на милосрдието. Папата Фрањо на 18 декември попладне во кучата на римскиот Каритас

Ватикан

Папата ја отвори Светата врата во Каритас куќата за бездомници

Светиот Отец на 18 декември ја посети обновената куќа на Каритас на улица Марсела, каде што ја отвори Светата врата во склоп на Јубилејот на милосрдието.

Македонија

Бискупот Стојанов го посети Транзитниот центар за мигранти во Гевгелија

Во среда, 16 декември 2015 година, Скопскиот бискуп и Апостолски егзарх во Македонија монс. д-р Киро Стојанов во придружба на своите соработници се сретна со

Uncategorized

Струмица: Работилница на Каритас во Струмица

На 10 декември 2015 година во просториите на парохијата Свети Иван Крстител – Струмица се одржа работилница организирана од Македонски Каритас поврзана со волонтерството во парохиите.

Свет

Фиренца: Радост на сиромашните поради ручек со Папата

Секој ден луѓето кои се во потреба можат да најдат топол оброк во кујната „Свети Фрањо“ во историскиот центар на Фиренца. На сиромашните ќе им се придружи папата Фрањо

Ватикан

Донација за најсиромашните и мигрантите

Над еден милион евра собрани од доброволни прилози од поклониците при изложувањето на Торинското платно ќе бидат наменети за помош на сиромашните и мигрантите, одлучи папата Фрањо.

Македонија

Работилница за социјално претприемништво – социјална економија

Денешниот начин на размислување на човекот е сведен само на профит, сепак, преку оваа идеја на социјално претприемништво не се става профитот во преден план туку човекот