Tag "Казахстан"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Градењето подобар свет е секојдневен напор, а не само свечена изјава

Размислувањата кои папата Фрањо ги сподели со учесниците на Генералната аудиенција беа посветени на Апостолското патување во Казахстан, кое се одржа поради учеството на конгресот на верските поглавари.

Ватикан Вести

Папата се заблагодари на Богородица за Апостолското патување во Казахстан

Папата Фрањо, според традицијата, утрото во петок 16 септември 2022 година, се помоли во базиликата Света Марија Велика и се заблагодари на Богородица за штотуку завршеното Апостолско патување во Казахстан.

Ватикан Вести

Папата: Тешко е да се разговара со држави кои почнуваат со војна, но дијалогот мора да се води

По враќањето во Рим од Казахстан, папата Фрањо, меѓу другото, се осврна и на војната во Украина, дијалогот и состојбата на Западот како дел од вообичаената прес-конференција во авионот.

Ватикан Вести

Папата се врати од Казахстан по тридневна посета

Папата Фрањо отпатува од Казахстан, завршувајќи го своето 38. Апостолско патување во странство.

Ватикан Вести

Папата: Залагајте се за мир, а не за вооружување!

На крајот од читањето на Завршната декларација на 7. Конгрес на поглаварите на светските и традиционалните религии во салата за состаноци во Палатата на независноста во Нур-Султан, папата Фрањо ги

Ватикан Вести

Папата: Малата црква е милост; со ништо богата, во сѐ сиромашна

На последниот ден од своето Апостолско патување, 15 септември 2022 година, во катедралата во Нур-Султан, папата Фрањо се сретна со бискупи, свештеници, ѓакони, Богопосветени лица, семинаристи и пасторални соработници, на

Ватикан Вести

Папата: Мирот и соживотот се воспоставуваат од ден на ден

На крајот од вториот ден од Aпостолското патување, среда 14 септември 2022 година, Папата служеше света Литургија во главниот град на Казахстан, на средба со католиците од таа земја, како

Ватикан Вести

Папата во Казахстан: Никогаш не се навикнувајте на војна

На крајот од светата Литургија во среда 14 септември 2022 година во Нур-Султан, папата Фрањо се помоли за сите области во светот погодени од војна и повика на дијалог на

Ватикан Вести

Обраќање на Папата на Конгресот: Религиите се клуч за градење светски мир и разбирање

Во својот говор на 7. Конгрес на поглаварите на светските и традиционалните религии во Нур-Султан, папата Фрањо нагласува дека религиите треба да растат во пријателство за да одговорат на жедта

Ватикан Вести

Папата Фрањо во Казахстан: На светот му треба мир и хармонија

Во првиот говор во рамките на Апостолското патување во Казахстан, Папата на средба со претставниците на граѓанските власти поттикна негување на хармонијата, за да преовладува во земјата мирот и демократијата.