Tag "Казахстан"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Обраќање на Папата на Конгресот: Религиите се клуч за градење светски мир и разбирање

Во својот говор на 7. Конгрес на поглаварите на светските и традиционалните религии во Нур-Султан, папата Фрањо нагласува дека религиите треба да растат во пријателство за да одговорат на жедта

Ватикан Вести

Папата Фрањо во Казахстан: На светот му треба мир и хармонија

Во првиот говор во рамките на Апостолското патување во Казахстан, Папата на средба со претставниците на граѓанските власти поттикна негување на хармонијата, за да преовладува во земјата мирот и демократијата.

Ватикан Вести

Папата Фрањо пристигна во Казахстан

Започна 38. Апостолско патување на папата Фрањо – три дена во Нур-Султан, главниот град на Казахстан, во срцето на Азија, каде ќе учествува на Конгресот на поглаварите на светските и

Ватикан Вести

Папата Фрањо го започна патувањето во Казахстан

Цел на 38. Апостолско патување на папата Фрањо е да учествува на 7. Конгрес на лидерите на светските и традиционалните религии и да се сретне со локалната католичка заедница.

Ватикан Вести

Патувањето во Казахстан Папата го довери на Богородица

Папата Фрањо накратко ја посети Римската базилика Света Марија Велика со цел на Пресвета Богородица да ѝ го довери своето 38. Апостолско патување во странство, на кое ќе тргне во

Ватикан Вести

Посетата на Папата на Казахстан со желба да се промовира меѓурелигискиот дијалог и мирот

Додека папата Фрањо се подготвува да отпатува за Казахстан во вторник. Канцеларијата за печат на Светиот Престол ги сподели деталите за неговото 38. Апостолско патување во странство, каде што ќе

Ватикан Вести

Папата побара молитви за „ходочастието на мирот“ во Казахстан

По молитвата Ангел Господов во недела 11 септември 2022 година папата Фрањо побара молитви за неговото претстојно апостолско патување во Казахстан, на кое ќе појде во вторник.

Ватикан Вести

Објавени се логото и мотото за патување на папата Фрањо во Казахстан.

Во вторник 23 август 2022 година Ватикан ги објави мотото и  логото за посетата на папата Фрањо во Казахстан, од 13 до 15 септември. Мотото гласи: „Гласници на мирот и

Вести Свет

Надбискупот Пеци: Патувањето на Папата во Казахстан е важно за руските католици

Со ходочасите во Казахстан руските католици ја изразуваат својата љубов и посветеност на папата Фрањо, по повод неговото патување во Нур-Султан, главниот град на Казахстан, каде ќе учествува на Конгресот

Ватикан Вести

Папата ќе го посети Казахстан

Светиот Отец ќе престојува во главниот град на Казахстан, Нур-Султан, каде ќе учествува на Седмиот конгрес на поглаварите на светските и традиционалните религии.