Tag "Евхаристија"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Ангел Господов: Во Евхаристијата секој може да ја доживее Исусовата потполна љубов

Во своето пладневно обраќање за време на молитвата Ангел Господов, кога се слави празникот Пресвето Тело и Крв Христови во Италија, Папата истакна дека Христос со своето тело не само

Ватикан Вести

Папата: Евхаристијата нѐ повикува да го внесуваме Бог во секојдневниот живот

Поздравувајќи ги на крајот од Генералната аудиенција верниците собрани на плоштадот Свети Петар, Папата го спомна празникот на Пресветата Евхаристија – Тело Христово и поттикна на молитва до Бог за

Ватикан Вести

Ангел Господов: Евхаристијата е леб за грешниците, а не награда за светците

Пред молитвата Ангел Господов на плоштадот Свети Петар,папата Фрањо потсети дека оваа недела во Италија и во некои други земји се слави празникот на Пресветото Тело и Крв Христови и

Ватикан Вести

Ангел Господов: Единството со Христос и заедништвото се двократен плод на Евхаристијата

Денес во Италија и во други земји се слави празникот на Пресветото Тело и Крв Христови, Телово – рече папата Фрањо во недела 14 јуни 2020 година пред молитвата Ангел

Ватикан Вести

На празникот Пресвето Тело и Крв Христови папата Фрањо ќе служи света Литургија во ватиканската базилика

На празникот на Евхаристијата папата Фрањо ќе ја предводи светата Литургија во базиликата Свети Петар, на кој ќе присуствуваат 50 – тина верници. На крајот ќе ја изложи Пресветата Олтарска

Ватикан Вести

Папата: Да го обновиме воодушевувањето и радоста за Eвхаристијата

Евхаристијата е спомен на Исусовата жртва, света Тајна на Неговото тело и крв, кои се даваат за спасение на светот

Ватикан Вести

Папата: Евхаристијата нека биде центар на нашиот живот

Празникот на Пресветата Троица е можност за заживување на нашата вера во реалната присутност на Господ во евхаристијата

Ватикан Вести

Папата: Ширете ја „евхаристиската култура“

На 10 ноември 2018 година папата Фрањо ги прими во аудиенција учесниците на Генералното собрание на Папскиот одбор за меѓународните евхаристиски конгреси.

Вера Духовност

Евхаристијата, место за единство со Бога

„Отидете в град; и ќе ве сретне еден човек, што ќе носи вода во стомна; одете по него. И каде што ќе влезе тој, кажете му на домаќинот: «Учителот вели:

Ватикан Вести

Евхаристијата ја содржи целата сласт на Исусовите зборови и дела

По повод празникот на Евхаристијата Светиот Отец сподели твитер порака во која размилсува за Евхаристијата.