Tag "верници"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Десет препораки до верниците за односот со нивните свештеници

Како човек за другите, оној на кого му е доверена заедницата, еден дел од Божјиот народ, свештеникот мора да знае да воспостави плодни односи со другите и да биде создател на заедништвото.

Македонија

Ви навестувам голема радост – денес ви се роди Спасител (Лк 2,10-11)

Божиќна честитка до свештенството, монаштвото и до верниците на Католичката црква во Република Македонија.

Свет

Истражување: Религијата не очекува пад, туку пораст

Бројот на религиски неопределени луѓе расте во многу западни земји. Но, овој тренд ќе се преобрати и глобалното население во иднина ќе биде повеќе, а не помалку религиозно.

Ватикан

Папата прогласи Светски молитвен ден за заштита на Созданието

Католиците и православните заедно со молитва за заштита на Созданието. Со писмо до кардиналот Питер Турскен и кардиналот Курт Кох, односно претседателите на Папскиот совет „Правда и мир“

Свет

Младите денес се посвесни верници од своите родители

Вистина е дека „младите луѓе помалку доаѓаат во парохиските цркви, отколку нивните дедовци и баби, меѓутоа сепак не е мал бројот на оние кои бараат нови облици на заедништво