Десет препораки до верниците за односот со нивните свештеници

Десет препораки до верниците за односот со нивните свештеници

Како човек за другите, оној на кого му е доверена заедницата, еден дел од Божјиот народ, свештеникот мора да знае да воспостави плодни односи со другите и да биде создател на заедништвото.

Со светата Тајна Свештеничко ракополагање свештениците се сообразуваат со Христос Свештеник со цел, како служители на Главата, да го подигнуваат и градат цело негово Тело – Црквата. Како и сите други христијани и свештениците се повикани да го остваруваат Христовиот повик и заповед, да бидат совршени како што е совршен Отецот небесен. За свештеник кој е активен во пасторалот од посебно значење е „способноста за однос“ со другите.

Како човек за другите, како оној на кого му е доверена заедницата, еден дел од Божјиот народ, свештеникот мора да знае да воспостави плодни односи со другите и да биде создател на заедништвото. Тоа значи дека свештеникот, пишува Иван Павле II, не смее да биде „дрзок ниту кавгаџија, туку љубезен, гостољубив, искрен во зборовите и срцето, разумен, воздржан, великодушен и расположен за служење, способен посебно да понуди и да разбуди во другите отворени братски односи, подготвен за разбирање, за простување и утешување“. Со еден збор свештеникот треба да биде свет. И самиот збор „свештеник“ во корен содржи збор „свет“, тој е оној кој се занимава со свети работи. Свештеникот, меѓу останато како и секој христијанин, има една цел: да биде свет!

Десет препораки до верниците лаици за однос со нивните свештеници

 1. Треба постојано да се молиме за посветувањето на свештеникот. Светите свештеници се најголемото добро на нашите парохии. Светите свештеници се спас за нашите млади.
 2. Помогнете му на својот свештеник темелно да го живее своето свештенство.
 3. Никогаш не поттикнувајте несогласување помеѓу свештениците, затоа што настануваат групирања во верничката заедница.
 4. Бидете од помош на своите свештеници во нивните хумани и духовни потреби.
 5. Не однесувајте се афективно и ефективно кон свештеникот, како тој да ви припаѓа само вам. Свештеникот припаѓа во прв ред на Христос, а посветен е да биде во служба на сите, а посебно на оние во потреба.
 6. Развеселувајте ги вашите свештеници со својот раст во верата, надежта и љубовта.
 7. Кога свештеникот ќе згреши, нека вашето милосрдно срце биде побрзо од осудата. Почитувајте ги свештениците, ако има и илјада недостатоци, не ги нагласувајте. Не судете премногу бргу за неговите слабости, за Бог да ги прости вашите.
 8. Не барајте во свештеникот менаџер или психолог за светото. Гледајте на него како оружје Божјо преку кое и денес делува Христовата спасителна милост.
 9. Соработувајте, молете и трпете со своите свештеници, вашата парохија да биде вистинска заедница, големо семејство, отворена за служба на сите; за вашата парохија да биде како извор во кој многумина ќе доаѓаат да ја изгаснат својата жед.
 10. Настојувајте секогаш во свештеникот да го гледате втор Христос, како што вели светиот Аршки парох: „Кога го гледате свештеникот, мислете на нашиот Господ“.

Пет препораки до свештениците за да бидат добри свештеници

 1. Треба да се очистите себе си пред да почнете да ги чистите другите;
 2. Треба да бидете поучни за другите да би можеле да се поучуваат;
 3. Треба да станете светло за да можат да бидат свети;
 4. Приближете се до Бога за да можат и другите да се доведат до Него;
 5. Бидете посветени и другите да се посветуваат.

(Св. Гргур Назијански)

Лаудато/к.мк

Категорија: Вера, Духовност

За авторот