Tag "Божјо милосрдие"

Врати се на почетна
Ватикан

Паролин: Божјото милосрдие е потребно не само на поединецот туку и на целото општество

Јубилејот на милосрдието претставува можност за примање милости кои изобилно се нудат на сите, за целото наше битие да го пренасочат кон Исус – рече кардинал Пиетро Паролин, Папскиот државен

Свет

Африканскиот континент ќе биде посветен на Божјото милосрдие

Целиот Африкански континент на 14 септември ќе биде посветен на Божјото милосрдие. Посветувањето ќе се одржи во рамките на Третиот конгрес за Африка и Мадагаскар

Ватикан

Раѓањето на свети Иван Крстител

Црквата во литургиската година исклучително слави само три родендени: на Исус Христос, на Пресвета Богородица и на Иван Крстител, најголемиот меѓу луѓето, како што Исус го нарекуваше.

Македонија

Струмица: Во Година на милосрдието со Деветница на Божјото милосрдие

Во Јубилејната година на милосрдието, младите од парохијата Свети Иван Крстител – Струмица на Велики Петок, 29 април 2016 година започнаа со Деветница на Божјото милосрдие,

Ватикан

Папата: Од Исус ниту еден грешник не е исклучен

Пред Исус ниту еден грешник не е исклучен затоа што Божјата лекувачка сила не познава болест која не би можела да ја излекува – рече папата Фрањо на Генералната аудиенција

Ватикан

Генерална аудиенција: Љубовта Божја е бескрајна

Светиот Отец во катехезата на Генералната аудиенција на 23 март на плоштадот Свети Петар заборуваше за светото тродневие. Велики четврток, петок и сабота овозможувајќи ни

Ватикан

Папата: Отвореното срце може да го прифати Божјото милосрдие

Единствено отвореното срце може да го прифати Божјото милосрдие – истакна Светиот Отец во проповедта на Литургијата во домот Света Марта во четврток 3 март 2016 година.

Ватикан

Папата: Милост е да видиш сиромашен кој чука на нашата врата

Вистинската вера вклучува свест за сиромашните кои се покрај нас. Во нив Исус чука на вратата на нашето срце – истакна папата Фрањо на светата Литургија

Ватикан

Папата: Бог љуби како мајка – безусловно

Бог се разнежнува над нас како мајка кога го зема во раце своето дете истакна папата Фрањо во катехезата која ја одржа по повод Генералната аудиенција

Ватикан

„Божјото име е милосрдие“ – прва книга-интервју на Папата

„Божјото име е милосрдие“ е насловот на првата книга-интервју на папата Фрањо која на 12 јануари истовремено е обајвена во 86 земји.