Tag "апостол"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети Варнава

Иако не бил еден од Дванаесеттимината, Црквата уште од почетокот го чествува како апостол и маченик.

Вера Вести Сведоштва

Свети апостол Андреј

Денес го славиме празникот на светиот Апостол Андреј, брат на Симон Петар и пријател на Иван

Вера Сведоштва

Свети евангелист и апостол Матеј

Во Евангелието, самиот Матеј раскажува за својот повик од страна на Исус.

Вера Сведоштва

Свети Јаков, брат Господов

Свети Јаков бил апостол и Господов брат. Како што сведочи свети Павле во посланието до Коринтјаните

Вера Сведоштва

Свети Иван Богослов

Црквата денес го празнува споменденот на светиот апостол и евангелист Иван, синот

Вера Сведоштва

Свети Андреј – првиот апостол повикан од Исус

Андреј беше прв од апостолите кого Исус го повика да го следи, затоа тој е наречен и „првоповикан“

Вера Сведоштва

Свети апостол и евангелист Матеј

Денес го славиме св Матеј, наречен Левиј, автор на првото Евангелие, кој го напишал на арамејски јазик и

Вера Сведоштва

Свети апостол Филип

Кога славиме празник на некој од апостол нѐ опфаќа желба колку што може повеќе да дознаеме за неговиот живот.