Tag "апостоли"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети Петар и Павле – сведоци и примери на верата

Денес ги славиме Апостолските првенци чии два гласа се претвориле во моќен одек за навестувањето

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Христијанинот е понизен апостол

На Генералната аудиенција, папата Фрањо ја продолжи својата катехеза за големата љубов кон евангелизацијата и објасни што значи да се биде ученик денес: свештениците, осветените лица и мирјаните имаат различни

Ватикан Вести

Папата: Излезете од самодопадливоста и не задржувајте ги Божјите дарови за себе

Повторното воспоставување на апостолското заедништво покажа дека во ДНК на христијанската заедница е единството и ненаврзаноста на себе, кои овозможуваат да не се плашиме од различноста, да не се наврзуваме

Вера Сведоштва

Свети Јуда Тадеј

Денес се празнуваат светите апостоли Симон и Јуда: првиот бил наречен Хананеец или „Ревнител“, а другиот Тадеј, што значи „Великодушен“. (…)

Вера Проповеди

Собор на светите дванаесет Апостоли

Посланието до Ефесјаните ни ја претставува Црквата како една конструкција изградена

Вера Духовност

Можеби и тебе Бог те повикува да го следиш во духовниот повик!?

Врз основа на Светото Писмо и вдахновението на Светиот Дух можеме да кажеме дека Бог секој човек

Колумни Размислување Свет

Сите сме повикани на светост

Млакоста многу ретко се спомнува, најверојатно затоа што на сите така им е полесно. Полесно е да не се зборува за нешто за кое се чувствувамо виновни, заради кое што

духовнитекстови Размислување

Вознесение Христово

Откако Христос го исполни своето послание, сето она што беше потребно за спасение на човечкиот род и дојде времето да Се врати кај Отецот: на земјата ја покажа љубовта Божја