Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата донираше парични средства на Црквата во Сирија

Продолжува патувањето на префектот на Конгрегацијата за Источни Цркви во Сирија кое започна на 25 октомври, а ќе заврши на 3 ноември. Кардинал Сандри во текот на посетата на таа

Ватикан Вести

Апостолската милостилница ја одобри можноста за добивање потполн опрост во цел месец ноември

Апостолската милостилница издаде Декрет со кој се продолжува можноста за добивање потполн опрост заради траење на пандемијата и епидемиолошките мерки. Слична мерка е преземена во 2020 година.

Ватикан Вести

Божиќните јасли на плоштадот Свети Петар оваа година се од Перу

Јаслите кои ќе бидат поставени за Божиќ на главниот ватикански плоштад ќе го прикажат Христовото раѓање жителите на селото Чопка на Андите, заедница во областа Хуанкавелица во Перу. Се состои

Вести Македонија

Најава: Молитвен маратон – 24 часа молитва света Бројаница

На 31 октомври 2021 година Радио Марија организира „Молитвен маратон – 24 часа молитва света Бројаница“ со кој ќе заврши Октомвриската побожност. Молитвениот маратон ќе започне во недела на 31

Колумни

Кратко објаснување за Синодата?

Папата Фрањо на 10 октомври 2021 година во базиликата Свети Петар во Ватикан ја отвори синодата за целата Црквата насловена: За синодална Црква, заедништво, учество, послание. Како и во останатите

Ватикан Вести

Папата ги благослови камбаните – „Гласот на неродените“

Во поздравот до полските поклоници по катехезата, папата Фрањо на Генералната аудиенција во среда 27 октомври 2021 година напомена дека ги благословил камбаните како дел од иницијативата „Гласот на неродените“,

Ватикан Вести

Само љубовта поседува моќ да го привлече и менува човечкото срце

Папата Фрањо на Генералната аудиенција на 27 октомври зборуваше за плодовите на Светиот Дух.

Вести Македонија

Креирана е-пошта за потребите на Синодата

Координативното тело за синодата во Македонија ги информира верниците дека е креирана е-пошта sinoda.mkd@gmail.com за потребите на синодата.

Ватикан Вести

Кардинал Гамбети: Се основа нова ватиканска фондација „Fratelli tutti“

„Fratelli tutti”. По овој наслов енцикликата објавена есента минатата година му го донесе сонот на Папата за братство на сите луѓе на земјата. Фондацијата која сега треба да се основа

Ватикан Вести

Кардинал Кох: Во синодскиот процес да се вклучат „екуменските партнери“

Во синодскиот процес на универзалната црквата, кардинал Курт Кох сака блиска размена со „екуменските партнери“. За повеќе да се практикува синодалноста, поучни искуства посебно може да донесе католичко-православниот дијалог.