Tag "реформа"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата ќе се сретне со претседателите на сите Епископски конференции

На крајот од работната сесија на Кардиналскиот совет (C9) Канцеларијата за печат на Светиот Престол најави состанок на папата Фрањо со претседателите на Епископските конференции од целиот свет Папата Фрањо

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Литургиската реформа е неповратна

„Со сигурност можам да потврдам со силата на научителската власт дека литургиската реформа

Ватикан Вести

Во Ватикан заседава Кардиналскиот совет

Од 12 до 14 јуни 2017 година во Ватикан се одржува 20. работна средба на Кардиналскиот совет

Ватикан

Папата претседава со Кардиналскиот совет

Папата Фрањо претседава со 13 седница на Кардиналскиот совет, која започна на 8 февруари, а ќе заврши на 9 февруари. Кардиналскиот совет е формиран

Ватикан

Монсињор Вигано: За пренесување на милосрдието е потребен јазикот на срцето

Да се соопштува милосрдието преку зборови, молчење, слики, преку застапништвото на срцето. Со таа скица, во прес-центарот на Светиот Престол

Ватикан

Нови ватикански комисии за реформата на Римската куриja

Секретаријатот за економски прашања формираше работна група со задача за финансиска контрола на Ватиканската држава, соопшти ватиканскиот портпарол отец Федерико Ломбарди

Ватикан

Синода на епископите: Заврши работата на работните групи

Во Ватикан на Синодата посветена на семејството заврши работата на тринаесетте јазични групи на третиот дел од работниот документ на Синодата (Instrumentum laboris).

Ватикан

Пократки судски процеси за прогласување невалидност на бракот

Со две писма во форма на Motu Proprio насловени Mitis Iudex Dominus Iesus и Mitis et Misericors Iesus, Папата Фрањо ја објави реформата на канонскиот процес

Ватикан

Бањаско: Слабеењето на семејството е удар врз општеството

Родовата „гендер“ теорија се шири пред сè во училиштата и влијае врз општото видување на значењето на животот. Ова се вели во заклучниот документ на италијанските епископи по одржаното 68.