Tag "прогонство"

Врати се на почетна
Вести Свет

Индија: Зголемено насилство врз христијаните

Во Индија, против христијаните, речиси по еден случај насилство дневно.

Вести Свет

Во 2018 се убиени повеќе од 3000 христијани

И оваа година голем број христијани се убиени заради верата.

Вести Свет

Кардинал Паролин: Не може да постои Блиски Исток без христијани

На 24 февруари во Рим беше организиран настан посветен на прогонетите христијани во светот заради верата, посебно на мачениците во Сирија и Ирак.

Вести Свет

Колосеумот во црвено: Потсетување на прогонетите христијани

За да се потсети на прогонетите христијани во светот, на 24 февруари 2018 година,

Вера Сведоштва

Свети Атанасиј Велики

Денес Црквата го празнува свети Атанасиј Велики, еден од најголемите бранители на христијанската вера.

Вести Свет

Во светот се прогонети повеќе од 215 милиони христијани

Во светот има повеќе од 215 милиони прогнети христијани – е податокот содржан во извештајот на меѓународната организација „Отворени врати“ (Open Doors) која следи стотина земји и секоја година ја

Ватикан Вести

Папата: Апостол Павле нѐ учи на апостолска ревност

Проповедување, прогонство и молитва – се три точки или ставови од животот на свети Павле за кои

Вера Сведоштва

Свети Иван Златоуст

Денес го празнуваме споменденот на свети Иван Златоуст, најголемиот црковен говорник

Ватикан

Папата: Прогонството е секојдневен леб на христијаните

Како што се случило со Стефан првомаченикот, со невините деца кои ги убил Ирод, многу христијани и денес се убиваат заради нивната вера во Христос, а други пак „љубезно“

Ватикан

Папата: Народите да ги отворат срцата и вратите за мигрантите

Народите и владите да го отворат срцето и вратите за мигрантите. Тоа беше апелот на папата Фрањо, упатен за време на Генералната аудиенција,