Tag "милосрдие"

Врати се на почетна
Вера Духовност

 Пет причини за да се молиме за душите во чистилиштето

„Чистилиштето ни сведочи за големото Божје милосрдие и ги брише гревовите на оние кои копнеат да бидат едно со Него“ (сети Хоземариа Ескрива).

Вера Духовност

Дали сме мисионери во секојдневието?

Да бидеш мисионер значи да бидеш милосрден. Во мисионерскиот повик и послание веројатно најјасно се исцртува милосрдието кон ближните.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Верата без дела е мртва

Во катехезата на Генералната аудиенција на 19 октомври 2016 година на плоштадот Свети Петар, Папата говореше за конкретниот ангажман

Ватикан

Папата: Ако сакате срце полно со љубов, бидете милосрдни

Во катехезата на Генералната аудиенција на плоштадот Свети Петар на 21 септември 2016 година, Светиот Отец го толкуваше текстот од Евангелието според Лука (Лк 6, 36-38)

Ватикан

Христос не е учител кој става товари

Со Исус Божјото милосрдие го земало на себе човечкото сиромаштво и им дава на сите можност за спасение – порача Папата во текот на катехезата на Генералната аудиенција на 14

Ватикан

Папата: Нема таков грев кој Бог не може да го прости

Пред молитвата Ангел Господов на 11 септември 2016 година Папата зборувајќи за Божјото милосрдие рече нема таков грев кој Бог не може да го прости затоа што Бог

Ватикан

Милосрдието е пат кој започнува од срцето и доаѓа до раката

Милосрдието е пат кој започнува од срцето и доаѓа до раката односно до делата на милосрдието – рече папата Фрањо на Генералната аудинција на 10 август 2016 година.

Свет

Светскиот ден на младите е порака на Европа во пламен

Папата Фрањо во среда попладне ќе слета на аеродромот во Краков за да го отвори 31-от Светски ден на млади. Илјадници млади луѓе се веќе присутни во градот на свети

духовнитекстови Размислување Свет

Рајот на бодови

Некоја добра христијанка се појавила на небесната врата. Беше многу уплашена.

Ватикан

Папата: Милосрдието е начин на живот

Светиот Отец за време на катехезата на Генералната аудиенција на 30 јуни 2016 година на плоштадот Свети Петар зборуваше за делата на милосрдието и за потребата од конкретно сведоштво на