Tag "маченик"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети великомаченик Димитриј Солунски

Денешниот великомаченик Димитриј Солунски, не плашејќи се од прогонувачите, со својата маченичка смрт

Вера Сведоштва

Свети Дионисиј Аеропагит

Според традицијата, бил првиот владика на Париз, испратен во Галија од папата Фабијан во 250 година

Вера Сведоштва

Отсекување на главата на свети Иван Крстител

Црквата денес го празнува свети Иван Крстител, Господовиот Претеча,

Вера Сведоштва

Свети Максимилијан Колбе, маченик во Аушвиц

Полјакот Максимилијан Колбе, влегол во фрањевската монашка заедница извршувајќи

Вера Сведоштва

Свети Пантелејмон – маченик и лекар

Свети Пантелејмон (+ 305 година), според житието бил христијанин, личен лекар на Царот Галериј,

Вера Сведоштва

Свети Георги

Свети Георги е еден од најпознатите христијански маченици на Источната и Западната Црква

Вера Сведоштва

Свети Валентин

Римската мартирологија го спомнува свeети Валентин, земајќи информации од свети Беда Преподобен од

Вера Сведоштва

Свети Трифун

Свети Трифун е роден во 232 година, во Фригија, во градот Кампсада, град кој уште во 3. век покрај Рим

Вера Сведоштва

Свети Климент I, папа Римски

Од свeти Климент ни останало пред сѐ едно значајно послание пратено до Коринтјаните

Вера Сведоштва

Свети Јосафат – маченик за христијанското единство

Како архиепископ свети Јосафат бил варварски убиен од дванаесет злосторници на 12 ноември 1623 година во Витебск, Белорусија, бидејќи неговата пастирска ревност и заслужена активност за единство со Римската црква