Tag "CCEE"

Врати се на почетна
Вести Свет

CCEE во пораката за времето на созданието: Нека човечката рака го запре уништувањето

Во пораката потпишана од надбискупот Анџело Масафра, раководител на Одделот за зачувување на созданието при Советот на европски бискупски конференции (CCEE) ја повторува итната потреба од промена на навиките и

Вести Свет

CCEE: Европа мора да им помогне на мигрантите

Новиот претседател на Советот на европските епископски конференции (CCEE) надбискупот на Вилниус Гинтарас Линас Грушас во разговор за весникот „Avvenire“ на 13 октомври порача дека „наша одговорност е да им

Ватикан Вести

Папата по повод Собранието на CCEE: Да и помогнеме на денешна Европа, исцрпена од замор

Годишното генерално собрание на Советот на европски бискупски конференции (CCEE), кое оваа година слави 50 години, започна со света Литургија предводена од папата Фрањо во базиликата Свети Петар.

Вести Свет

Европските епископи упатија молитва за Европа

Молитва за Европа на европските епископи на пленарната сесија на Советот на европски епископски конференции во Познан.

Вести Свет

Кардинал Бањаско: Црквата не е стручњак за геополитика

На прес конференцијата на завршетокот на пленарната сесија на CCEE во Познан на 15 септември, кардиналот Анџело Бањаско истакна: „Имаме задача да ја држиме будна нашата свест и свеста на

Вести Свет

Прес конференција на монс. Дуарте да Куња

На прес конференцијата одржана на маргините на пленарната сесија на CCEE во Познан поранешниот Генерален секретар на Советот на европските епископски конференции монс. Дуарте да Куња зборуваше за главните прашања

Вести Свет

Започна пленарната сесија на Советот на европските епископски конференции

Во пораката Светиот Отец ги охрабрува учесниците секогаш да пронаоѓаат нови начини за остварување на великодушна и одговорна солидарност, со откривaње на патиштата на братската пасторална соработка.

Вести Свет

Солидарност на европските епископи со Папата

Порака на солидарност епископите упатија од пленарната сесија на Советот на европски епископски конференции која започна на 13 септември 2018 година во Познан.

Вести Свет

Дон Мартин Михаличек избран за нов Генерален секретар на CCEE

Претседателите на европските епископски конференции собрани во Познан на годишна пленарна сесија на 14 септември 2018 година го избраа дон Мартин Михаличек за Генеравен секретар на CCEE за пет годишен