Tag "ѓакони"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Ѓаконите се понизни слуги, а не делумни или од втор ред свештеници

Среќавајќи се со трајните ѓакони на Римската бискупија, Папата истакна дека ѓаконатот може да ја надмине раната на клерикализмот, и ги поттикна да бидат добри татковци, мажи и дедовци затоа

Ватикан Вести

Папата Фрањо ќе ракоположи девет свештеници за Римската бискупија

Папата Фрањо во недела, на 25 април 2021 година, во базиликата Свети Петар ќе ракоположи девет ѓакони за свештеници. Сите деветмина во моментов се на духовни вежби за нивното свештеничко

Ватикан Вести

Молитвена накана на Папата за мај: Молитва за ѓаконите

Во видео пораката во која ја претставува молитвената накана за овој месец, папата Фрањо ги поттикна верниците на молитва за ѓаконите, со нивното верното служење на Словото Божјо и на

Ватикан

Папата до ѓаконите: Служете надминувајќи го распоредот

Кој го навестува Исуса повикан е да служи, а кој служи го навестува Исуса. Не може да се одвојат „апостол“ од „служител“ – истакна папата Фрањо на светата Литургија која

Ватикан

Папата: Да се проучи улогата на жената во Првата Црква

Папата на членовите на Унијата на монашки поглаварки им рече дека би било добро да се формира комисија која ќе го проучи прашањето за ѓакони жени во Црквата.

Свет

Ракоположени за ѓакони во бегалски камп

Откако семинаријата во Карадош е затворена поради жестокитe напади на самонаречената Исламска држава во 2014 година, четири богослови