Tag "Светиот Дух"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Отворете го срцето за Господ и наслушнувајте го Светиот Дух

Само Светиот Дух нѐ учи да кажеме: „Исус е Господ“ – рече папата Фрањо за време на светата Литургија

Ватикан

Папата: На Црквата не и требаат бирократи, туку ревни мисионери

„Вршејќи го своето послание во светот, на Црквата односно на сите нас ни е потребна помош од Светиот Дух за да не застане од страв или во калкулирање, за да

Ватикан

Папата: Црквата е слободна во Духот, а затворена во законот

Во своето одење во верата Црквата и секој христијанин треба да внимаваат да не се затворат во системот на нормите, туку треба да дадат простор на „сеќавањето“

Ватикан

Папата: Бог е семејство на три Личности

Преку Крштението Светиот Дух ни го вметна во срцето и самиот Божји живот кој е заедништво на љубовта. Бог е „семејство“ на три Личности кои така се сакаат и прават

Ватикан

Светиот Дух нè поучува во Христовата наука

Да се биде христијанин не значи на прво место да се припаѓа на одредена култура или да се вклопуваш во одредена наука, туку пред сè да го поврзеш сопствениот живот

Ватикан

Папата: Преку Светиот Дух стануваме вистински христијани

Светиот Дух ја движи Црквата, но е непознат за многумина христијани, ако не е и „луксузензатвореник“ – предупреди Светиот Отец во проповедта на светата Литургија

Ватикан

Папата им го честиташе Велигден на источните христијани

Послео пладневната молитва Царице Небесна, папата Фрањо го честиташе Велигден на источните христијани кои денес го слават и повика на мир во Сирија.

Ватикан

Наместо отпор на изненадувањата послушност на Светиот Дух

И денес во Црквата како и порано постојат отпори за изненадувањета на Светиот Дух пред новите ситуации, но тој ни помага да победиме и да одиме напред, сигурни во Исусовиот

Ватикан

Папата Фрањо: Христијанинот без Бог е сирак

Ако христијанинот не дозволува Бог да го привлече кон Исус живее како сирак – рече Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 19 април додавајќи дека срце отворено

Ватикан

Послушноста на Светиот Дух дава радост

Треба да се покоруваме, а не да се спротивставуваме на Светиот Дух – истакна папата Фрањо за време на Литургијате на 14 април, опоменувајќи ги сите кои „т.н. верност на