Tag "Педесетница"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Царице небесна: Да го слушаме Светиот Дух со читање на Словото Божјо, со обожување и молитва

Папата Фрањо за време на неговото неделно обраќање на празникот Педесетница, недела 19 мај 2024 година, ги поттикна верниците да се запрашаат колку добро го слушаат Светиот Дух. За да

Ватикан Вести

Папата: Духот нека даде гестови на дијалог и нека ја отвори вратата на мирот

По молитвата Царице небесна, папата Фрањо се осврна на воените сценарија во светот и конкретно ги спомена Украина, Светата Земја и Палестина. Од Светиот Дух моли да внесе хармонија во

Ватикан Вести

Папата: Со Светиот Дух да негуваме надеж за мир, братство и правда

Папата Фрањо во својата проповед на празникот Педесетница, која ја служеше во недела 19 мај 2024 година, во ватиканската базилика Свети Петар, ги поттикна верниците силно да го проповедаат Евангелието,

Ватикан Вести

Царице небесна: Духот нè ослободува од стравовите и ги отвора вратите

На празникот Педесетница, 28 мај 2023 година, папата Фрањо ги повика христијаните да ги изгонат стравовите и повторно да го разгорат пламенот на Божјата љубов.

Вера Духовност

Педесетница – Духовден

Со своето славно Воскресение Исус го исполнил делото кое Отецот му го поверил да го исполни меѓу луѓето. Исполнувајќи ја својата мисија,

Ватикан Вести

Папата: Светиот Дух вдахновува отворена, гостопримлива Црква

Во проповедта на Светата Литургија за Педесетница, предводена од кардиналот Џовани Батиста Ре, декан на Кардиналскиот колегиум, во ватиканската базилика, папата Фрањо рече дека учиме од Светиот Дух каде да

Ватикан Вести

Радоста за воскресението не смее да се задржи само за себе

За да го поттикне посланието Исус на апостолите им го подари Светиот Дух, оган кој ги уништува гревовите и создава нови мажи и жени – рече Светиот Отец во пладневниот

Ватикан Вести

Папата на Педесетница: Светиот Дух е дар и поттикнува на дарување

Тајната на единството е во дарувањето на себе – рече папата Фрањо на празникот Духовден во недела 31 мај 2020 година за време на светата Литургија

Вера Духовност

Духовден – трет ден

Црквата живее во Духот Христов

Ватикан Вести

Папата: Светиот Дух нека му подари мир на светот

Светиот Отец по евхаристиското славење на плоштадот Свети Петар на 4 јуни 2017 година во Ватикан, го упати и својот пладневен наговор, кој го пренесуваме во целост: