Tag "Пасха"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо испрати порака до римската еврејска заедница за празникот Пасха

Папата Фрањо испрати порака до римската еврејска заедница за празникот Пасха, нагласувајќи ја желбата да се продлабочат „пријателските врски и завземањето за  оние што се во потреба, особено во овие

Ватикан Вести

Папата Фрањо и главниот римски рабин Ди Сегни разменија честитки

По повод еврејската Пасха, папата Фрањо упати честитка до главниот римски рабин, Рикардо Ди Сегнија, кој пак од своја страна, упати до Светиот Отец воскресна честитка, посакувајќи зајакнување на односите

Ватикан Вести

Папата Фрањо и римскиот рабин разменија празнични честитки

По повод претстојните празници, еврејската Пасха и христијанскиот Велигден, папата Фрањо и главниот римски рабин Рикардо Ди Сегни разменија честитки.

Вера Духовност

Христос воскресе – навистина воскресе!

Почитувани читатели, светлото на Христовото Воскресение нека ви ја дарува вистинската смисла

духовнитекстови Размислување Свет

Велики Петок: За таинството на маката Исусова

Во таинството на Велики Петок нè воведува апостол Иван. Тој истакнува четири моменти за смислата на Велики Петок: натписот на крстот, исполнувањето на писмата, предавањето ученикот на Мајката и отвореното