Tag "пастир"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Ангел Господов: Бог не е „мирен“ ако се одалечиме од него, почнува да не бара

Во пладневното обраќање пред молитвата Ангел Господов, Светиот Отец се осврна на параболата за изгубената овца, парата и синот, нагласувајќи дека Господ не ги брои загубите и ризиците, Тој има

Ватикан Вести

Папата: Пастирот е смирен, сочувствителен и се моли

Пастирот во тешките моменти кога ѓаволот навалува, кога го обвинуваат преку многу моќни луѓе трпи, го дарува својот живот и се моли. Исус молел.

Ватикан Вести

Папата: Пастирот љуби, пасе, се подготвува за крст

Да љубиш, да го пасиш довереното стадо и да се подготвиш за крст, но пред сѐ да не паднеш во искушението „да се мешаш во животот на другите“ – истакна

Ватикан Вести

Папата: Епископот го брани својот народ

Во проповедта на 4 мај 2018 година за време на светата Миса во домот Света Марта, Светиот Отец истакна дека вистинскиот епископ го знае името на секоја овца поединечно и

Ватикан Вести

Папата: Добриот пастир се приближува до отфрлените

Добриот пастир се приближува до отфрлените, способен е да почувствува сочувство

Ватикан Вести

Пастирот треба да го води Божјиот народ со понизност и љубов

Исус му го доверува своето стадо на Петар, најголемиот грешник меѓу апостолите, и го повикува

Ватикан Вести

Како пастирите да се збогуваат од верниците?

Пастирот знае добро да се збогува од својата Црква, знаејќи дека не е во центарот на историјата,

Ватикан

Папата: Богословот е чедо на својот народ, тој е пророк и верник

„Богословот е чедо на својот народ. Тој се среќава со луѓето, ја познава историјата и традицијата“.