Tag "монаштво"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Монасите, невидлива сила која ја поддржува Црквата и нејзиното послание

На Генералната аудиенција на 26 април 2023 гофина, Папата ја продолжи својата катехеза за сведоците на апостолската ревност, наведувајќи го особено примерот на ерменскиот светец Григориј Нарек, пофалувајќи ја молитвата

Ватикан Вести

Папата слави 60 години монаштво во Дружбата Исусова

Папата Фрањо на 11 март 2018 година го прослави својот 60. годишен јубилеј како член на монашката заедница Дружба Исусова.

Вера Духовност

Духовниот повик – радикално наследување на Христос

Бог не престанува да повикува работници во жетвата своја, но дали повиканите се подготвени

Македонија

Средба на свештенството и монаштвото во Македонија

Во попладневните часови во петок 9 септември 2016 година во рамките на Татковинската прослава „Денови на света Мајка Тереза“ во просториите на Пасторалниот центарпри катетралата „Пресвето Срце Исусово“ во Скопје

Ватикан

‘Vultum Dei Quaerere’ –Апостолска конституција за контемплативните монахињи

Промовирање на соодветна формација, посебни критериуми за автономност на контемплативните заедници, припаѓање на манастирите на федерации

Македонија

Ви навестувам голема радост – денес ви се роди Спасител (Лк 2,10-11)

Божиќна честитка до свештенството, монаштвото и до верниците на Католичката црква во Република Македонија.