Tag "молитва"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата на крајот од Генералната аудиенција: Молитвата е главно послание на христијаните

На крајот од Генералната аудиенција во среда 21 октомври 2020 година, Папата се осврна на октомври – мисионерскиот месец – и важноста на молитвата за спас на човештвото, посебно сиромашните.

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Бог нѐ слуша, за него не сме бројка, туку лицa и срцa

Катехезата на Генералната аудиенција во среда 14 октомври 2020 година папата Фрањо ја посвети на Книгата Псалми, која нѐ учи како да молиме. При тоа истакна дека во молитвата треба

Вера Сведоштва

Молитвата ја менува структурата на крвта

Од самиот почеток верниците знаат за моќта на молитвата, која се покажува во сите ситуации од животот. Во болест и радост, страдања и расеаност. Меѓутоа, токму поради таквата карактеристика, молитвата

Вера Духовност

Пет молитви на света Мајка Тереза за секој ден

И покрај тоа што молитвата со сопствени зборови, од срце, му е најмила на Бог, од светците секогаш можеме да научиме како треба да молиме. Во тоа нека ни помогнат

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Да не осудуваме, туку да посредуваме кај Бог и за најголемите грешници

Пастирите се мост помеѓу народот на кого му припаѓаат и Бог на кого припаѓаат според повикот – истакна папата Фрањо на Генералната аудиенција во среда 17 јуни 2020 година, на

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Авраам нè учи како  да разговараме со Бог

Во продолжение на серијата катехези за молитвата, папата Фрањо во среда 3 јуни 2020 година на Генералната аудиенција зборуваше за патријархот Авраам, за неговата молитва, разговор со Господ, полна со

Ватикан Вести

Дали молитвата на папата Фрањо придонесе за запирање на коронавирусот?

Последните неколку месеци Италија презема екстремни мерки за спречување на ширењето на коронавирусот.

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Молитвата ја отвора вратата на надежта

На третата Генерална аудиенција посветена на молитвата папата Фрањо истакна дека таинството на создаденото во нас треба да поттикне благодарност, едноставно затоа што постоиме. Мажите и жените кои молат веруваат

Вести Македонија

Ден на молитва, пост и милосрдни дела

На 14 мај, Движењето на Фоколарите од Македонија се приклучи на иницијативата која ја најави папа Фрањо: Ден на молитва, пост и милосрдни дела за да го молиме Бог да

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Молитвата е копнеж за средба помеѓу ‘јас’ и ‘Ти’

На Генералната аудиенција во среда 13 мај 2020 година одржана во Апостолската библиотека, папата Фрањо продолжи со серијата катехези за молитвата, која ја започна минатата недела. Молитвата припаѓа на секој