Tag "мир"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата по Генералната аудиенција: Украина многу страда, да молиме да се врати мирот

Потребно е да се моли за благодат на мирот поради страдањата што секојдневно се доживуваат во Украина поради војната. За ова Папата зборуваше по катехезата, потсетувајќи на вредноста на Бројаницата

Ватикан Вести

Папата потсети на енцикликата „Pacem in Terris“

На крајот од редовната Генерална аудиенција, која се одржа во среда, на 12 април 2023 година, на плоштадот Свети Петар во Ватикан, Светиот Отец потсети на енцикликата за мирот на

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Војната е страшна, но не смееме да се предадеме

Примајќи ја во Ватикан делегацијата на Институтот за меѓународни студии од Саламанка, Папата истакна дека треба да продолжиме да напредуваме на патот на мирот, љубовта, братството и вистинскиот хуманизам, кој

Ватикан Вести

Папата: Жените треба повеќе да бидат вклучат во потрагата по мир

Примајќи ги учесниците на конференцијата, која завршува во петок 27 јануари 2023 година во Урбанијана, под наслов „Жени кои градат култура на меѓурелигиски средби“, папата Фрањо истакна дека праксата за

Ватикан Вести

Посетата на Папата на ДР Конго ќе донесе нов воздух на конгоанскиот народ

Посетата на папата Фрањо, која ќе се случи на крајот на јануари 2023 година, ќе ги оживее мировните напори за сите оние кои бараат мир за конгоанскиот народ, коментираше конгоанскиот

Ватикан Вести

Папата: Мирот започнува со секој човек, со секое семејство, со секој град

Во видео порака до здружението Менсајерос де ла Паз (Амбасадори на мирот), папата Фрањо повторно охрабри за градење мир, „дури и најмалиот мир“. Основано во 1960-тите, здружението е реалност за

Ватикан Вести

Папата: Мир за маченичката Украина, за народите измачени од војна

Поздравувајќи ги ходочасниците по молитвата Ангел Господов, на празникот на првомаченикот во историјата на Црквата, Папата повторно повика на прекин на конфликтот: „Тука има многу украински знамиња! Да молиме за

Ватикан Вести

Папата во пораката Urbi et orbi: Светот страда поради недостаток на мир

Во традиционалната порака Urbi et orbi – до градот и светот на празникот Рождество Христово, 25 декември 2022 година, папата Фрањо посочи дека Исус доаѓа во свет кој е болен

Ватикан Вести

Кардинал Паролин: Европа мора да го врати „хелсиншкиот дух“

Државниот секретар кардинал Пиетро Паролин зборуваше на конференцијата организирана од италијанската амбасада при Светиот Престол во Рим за потребата да се најдат нови дипломатски патишта за ставање крај на војната

Ватикан Вести

Папата Фрањо ги принесе до Богородица молитвите на светот

Папата Фрањо се помоли пред статуата на Безгрешната, при што се помоли за сите луѓе на земјата, стари и млади, како и за мир, посебно во Украина.