Tag "истополови бракови"

Врати се на почетна
Вести Свет

Црквата во Куба против истополовите бракови

Надбискупот Гарсија изјави дека овие идеи се страни на кубанската култура и произлегуваат од културниот империјализам на моќните земји кои го користат ефектот на глобализацијата за да создадат единствена култура

Вести Свет

Германските епископи против законот за истополови бракови

Германскиот парламент во петок 30 јуни 2017 година го призна истополовиот брак,

Ватикан

Папата ја поддржа Црквата во Мексико во борбата за семејството

Папата Фрањо на крајот од молитвата Ангел Господов на 25 септември 2016 година ги поддржа мексиканските епископи и напорите на Црквата и тамошното општество во борбата за благосостојбата на семејството

Свет

Епископите од Мексико: „Не“за хомосексуалните бракови во Уставот

Мексиканските епископи се обратија со соопштение по повод изјавата на претседателот Енрике Пенја Нието дека ќе предложи да бидат признаени во Уставот браковите на парови од ист пол.

Свет

Италија: „Да“ за семејството и правата на децата

Скоро два милиони луѓе, според бројот кој го дадоа организаторите, се собраа на римскиот Цирко Масимо, од каде побараа од италијанската влада да отстапи од законот

Ватикан

Папата се сретна со Ким Дејвис

Со овој чин, Папата одговори на своите критичари кои го обвинуваа за „недоволна јасност” во врска со истополовите бракови и абортусот.

Свет

Врховниот суд на Соединетите Американски Држави со уставното право ги услови истополовите бракови

Врховниот суд на САД, на 27 јуни, прогласи дека „истополовите бракови“ се уставно право и пресуди дека сите сојузни американски држави мора да го редефинират бракот