Tag "ислам"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Верските водачи мора да промовираат култура на правда и мир

Папата Фрањо упати писмо до духовниот водач на ирачките шиити, потсетувајќи на нивната средба што се одржа во Ирак пред две години.

Ватикан

Јубилеј на Папската дипломатска служба

Повеќе од 100 папски дипломати од целиот свет оваа недела се собраа во Рим по повод посебните јубилејни настани кои вклучуваат стручни семинари и моменти

Ватикан

Меѓурелигискиот дијалог  е најефекасен лек против релативизмот

Меѓурелигискиот дијалог е најефикасниот лек против релативизмот. Имено, во дијалогот е на прво место исповедувањето на сопствената вера. Дијалогот не може да се темели на лицемерието

Свет

Кардинал Мек Керик: Не треба да се заборави Марокешката декларација

Не треба да се дозволи „Марокешката декларација“ да замине во заборав и да стане мртво слово – тоа е апелот на кардиналот Tеодор Мек Керик до американските информативни медиуми,

Свет

Пакистан: Се киднапираат христијанки и хиндуистки

Случаите на киднапирање девојки од сопствениот дом, кои припаѓаат на верско малцинство за потоа да се присилени на преминување на ислам и мажење, се типични за Пакистан,

Свет

Туран: Дијалогот со исламот најпотребен од било кога

Дијалогот со исламот е најпотребен од било кога, бидејќи „поголем дел на муслимани не се препознаваат“ во варварските дела на екстремистите, а „дијалогот, дури и во контекст на прогонот