Tag "богослови"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата до идните свештеници: Секогаш бидете знак на милосрдната Црква

Говорејќи пред заедницата на бискупската семинарија „Света Марија“ од Кливленд, папата Фрањо ги поучи богословите како да се подготват за свештеничка служба во сегашниот синодален процес и ги охрабри да

Ватикан Вести

Папата до богословите: Вашиот живот нека биде молитвен

Во говорот што го одржа пред богословите од Барселона, Папата истакна дека суштината на посланието на свештеникот е да го направи Христос присутен во Евхаристијата, во Светите Тајни, во Словото,

Ватикан Вести

Папата: Треба да се земат предвид слабостите на свештеничките кандидати

Примајќи ги во аудиенција во петок 17 јуни 2022 година членовите на надбискупската семинарија од Милано по повод 150-годишнината од теолошкото списание La Scuola Cattolica (Католичко училиште), Папата во говорот

Ватикан Вести

Папата до свештениците и богословите: Слушајте го Светиот Дух

Слушајте го секогаш Светиот Дух – рече папата Фрањо на богословите и свештениците студенти во Папските црковни заводи во Рим, со кои се сретна во салата Павле VI во Ватикан

Ватикан Вести

Папата: Нашите звања имаат корени во земјата и срце на небото

Откако ја посети катедралата во Трухилјо во Перу, и положи цвеќе пред Пресвета Богородица, папата Фрањо на 20 јануари 2018 година, замина во богословијата, каде се сретна со свештениците,

Ватикан

Папата Фрањо: Свештеникот е слуга Божји и татко на луѓето

Папата Фрањо во понеделник 25 јануари ги прими на аудиенција богословите од Папската богословија на Ломбардија по повод 50 годишнината од основањето